Čtvrtek, 28. března 2024

Ministerstva budou mít "styčné důstojníky“ pro udržitelný rozvoj

Ministerstva budou mít "styčné důstojníky“ pro udržitelný rozvoj

(Praha 10.  5.  2006)  Místopředseda vlády a předseda Rady vlády pro udržitelný rozvoj (RVUR) Jiří Havel, předložil ve středu 10. května  2006  vládě  ČR  v  pořadí již třetí Výroční zprávu. Ta hodnotí práci RVUR a jejích výborů a pracovních skupin za uplynulý rok a seznamuje s dalšími činnostmi tohoto poradního orgánu vlády. RVUR  vznikla  z   potřeby   vytvořit   orgán,   který   by   se   zabýval   systematicky  a dlouhodobě problematikou udržitelného rozvoje a zastřešoval a koordinoval činnosti směřující k prosazování udržitelného rozvoje v ČR.

Hlavním úkolem RVUR v prvním roce její činnosti bylo připravit Strategii udržitelného rozvoje (SUR), která by vytýčila hlavní směr dalšího vývoje České republiky. Tento nelehký cíl byl naplněn na konci roku 2004, kdy vláda svým usnesením přijala tento důležitý strategický dokument. Koncepční činnost dalších ústředních orgánů státní správy, ale také České národní banky a samosprávných krajů by měla vycházet z této Strategie a být v souladu s jejími cíli.

V roce 2005 RVUR, jejíž odborná a politická činnost se soustřeďuje ve dvou výborech a osmi pracovních skupinách, zaměřila své úsilí na vypracování první Situační zprávy ke SUR. Došlo tak k vůbec prvnímu objektivnímu vyhodnocení SUR pomocí 36 indikátorů, sestavovaných na základě oficiálních dat a ověřených metodik. 

Významným úspěchem RVUR v uplynulém roce bylo také vytvoření komunikační strategie, která přinesla základní představu o tom, jakým způsobem komunikovat mezi jednotlivými resorty ve vztahu k udržitelnému rozvoji. Jednotlivá ministerstva  určila  kontaktní  osobu,  která  bude  mít  tuto  problematiku  na  starosti a bude  mít  za  úkol  předávat  informace  v   obou   směrech –  z   RVUR  do  resortů a naopak - shromažďovat a předávat důležité informace RVUR.

Tento model komunikace umožní společný postup centrálních správních orgánů a tím i efektivnější prosazování ekonomických, sociálních i environmentálních cílů  České republiky.

Rada vlády pro udržitelný rozvoj zaštítila i přípravu a dokončení dalších významných koncepčních materiálů, např. desetiletého Rámce programů pro udržitelnou spotřebu a výrobu či sadu Kritérií místních Agend 21

Bližší informace naleznete na www.rvur.vlada.cz 

Kontakt pro další informace:

PhDr. Jaroslava Hlaváčková, CSc.

sekretariát Rady vlády pro udržitelný rozvoj

tel.: 224 002 590

fax: 224 002 305e-mail: hlavackova.jaroslava@vlada.cz; rvur@vlada.cz
Zdroj:Vláda
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů