Pátek, 19. dubna 2024

Sedlčanům voda z Mastníku nestačí a má je napájet voda ze Želivky

Sedlčanům voda z Mastníku nestačí a má je napájet voda ze Želivky

Sedlčany - Sedlčany chtějí pitnou vodu přivádět ze Želivky. Velké úsilí představuje získání souhlasů majitelů pozemků, protože na celé trase přivaděče dlouhé 35 kilometrů je 242 vlastníků. "V loňském roce jsme nechali zpracovat projektovou dokumentaci a jsme ve fázi územního řízení," uvedl starosta Sedlčan Jiří Burian. "Problémy s vlastnickým vztahem pro umístění vodojemu máme v Benešově, a do potíží se dostáváme u některých vlastníků lesů, kde se trasa dotýká ochranného pásma, protože je k tomu nutné jejich vyjádření," konkretizoval starosta s tím, že asi deset vlastnických vztahů zbývá dořešit. "Většinou jde o případy, které se budou týkat rozhodnutí soudu v takzvaném opatrovnictví, které převezme město," doplnil.

Dva miliony půjdou na dokumentaci

Pro letošní rok má Městský úřad Sedlčany v rozpočtu schváleny dva miliony korun na zpracování projektové dokumentace. Přivedení vody ze Želivky je investicí kolem 300 milionů korun. "Vedeme jednání, jak takovou nákladnou investici zajistit ze státního rozpočtu," dodal sedlčanský starosta Burian. Upozornil, že obce - například Vojkov či Vrchotovy Janovice ležící na trase - se chtějí připojit až na hotový přivaděč a Sedlčany tak zatím zůstaly na problém samy. "Na trase budou dva vodojemy. Vlastnictví by mělo připadnout s největší pravděpodobností investorovi, tedy městu. Provozování zatím není řešeno, ale zájem je z Vodohospodářské společnosti Benešov i ze strany 1. Středočeské vodárenské. Kdo to bude, je zatím otázka."

Mastník mívá nízký průtok a nekvalitní vodu

Sedlčany řeší problém s vodou dlouhodobě. Od roku 1993 je odstaveno prameniště v údolní nivě v Luční ulici, které mělo výkon kolem osmi vteřinových litrů, které městu chybí. Solopysky jsou pouze doplňkovým zdrojem. Město je zásobováno vodou z potoka Mastník, která prochází úpravnou v Kosově Hoře. Zásadní problém je s množstvím vody v letním období, kdy jsou průtoky nízké. Na druhé straně přívalové vody a povodně negativně ovlivňují kvalitu vody. "Platí také nový vodní zákon, který byl upraven ve vazbě na normy Evropské unie. A Mastník co do kvality povrchových zdrojů v tomto ohledu nevyhovuje," doplnil Burian.

MARIE BŘEŇOVÁ

Zdroj:Příbramský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů