Pátek, 29. března 2024

Povodňové škody v zemědělství a lesnictví přesahují 300 mil. Kč

Povodňové škody v zemědělství a lesnictví přesahují 300 mil. Kč
Přes 300 milionů korun činí podle dostupných údajů škody, které způsobily letošní povodně v zemědělství a lesním hospodářství. Dalších 51 milionů představují ztráty v chovu ryb, vyplývá z údajů ministerstva zemědělství.

Velká voda zničila porosty na polích o výměře 10.800 hektarů a z více než 40 procent poškodila plodiny na ploše 5700 hektarů. Největší část škod je na pšenici ozimé, řepce ozimé a ječmeni ozimém. Živel postihl i více než 180 hektarů chmelnic, zhruba 140 hektarů ovocných sadů a některé plochy zeleniny nebo pícnin. Škody na polních kulturách tak dosahují 227 milionů korun, další čtyři miliony korun představují pozemky s odplavenou ornicí a poškozené stroje či stavby.

Škody v lesním hospodářství byly vyčísleny na 78 milionů korun, z čehož největší část, zhruba 64 milionů korun představuje poškození staveb, hlavně cest, zbytek jsou následky na lesních porostech a produkci školek. Dalších 2,1 milionu činí ztráty na lesní zvěři, z toho 900.000 korun představuje srnčí, jelenovitá a dančí zvěř a stejná suma připadá na zajíce a divoké králíky.

MZe navrhuje, aby stát škody nahrazoval z různé části, od 50 procent u polních kultur, produkce lesních školek či ryb až po 80 procent u zemědělského majetku. Na řešení následků velké vody v zemědělství, lesnictví a v produkci ryb by tak mohlo jít asi 190 milionů korun.

Vláda již dříve schválila pomoc postiženým zemědělcům prostřednictvím Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu. Ten může poskytnout garance a proplácet část úroků z úvěrů. Případné přímé podpory rolníkům či lesníkům na zmírnění následků povodní bude muset podle MZe schválit EU jako veřejnou podporu.

http://www.finance.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů