Pátek, 19. dubna 2024

Ekologové a učni likvidují na Ještědu následky větrné smrště

Ekologové a učni likvidují na Ještědu následky větrné smrště
JEŠTĚD - Patnáct žáků Středního odborného učiliště lesnického v Hejnicích spolu s ekology ze Společnosti přátel přírody odstraňují na Ještědu následky zimních větrných smrští. Vedoucí ekologů Jan Korytář řekl, že škody jsou letos podstatně vyšší než v minulých letech.

"Víc než polovina smrků má zlámané špičky. Vykácet ale všechny je technicky nemožné. Jediná možnost je porosty postupně přeměňovat, aby se staly odolnějšími," dodal.

Škody na lesních porostech jsou podle něj důsledkem několika faktorů - mimořádně velkého množství sněhu, dlouholetého zanedbávání pěstitelských prací v lese a také nevhodnými sazenicemi smrku, které byly na Ještědu zhruba před 30 lety vysázeny. "Pocházejí z nižší nadmořské výšky a neumějí čelit tvrdým klimatickým podmínkám," vysvětlil Korytář.

Učni pracují denně šest hodin. Mimo likvidování následků kalamity sázejí také v Novém pralese na Ještědském hřebenu stromky javoru, buku, jasanu a jedle. Zapojili se tak do Jarního týdne pro les, který pořádá Společnost přátel přírody každoročně. Jarní týden byl původně naplánován na konec dubna, jenomže to ještě ležel na Ještědském hřebenu sníh, a proto pořadatelé přesunuli brigádu na květen. "Naši žáci běžně pracují v lese hospodářském, určeném k těžbě. Praxe u ekologů je pro ně novou zkušeností. Získávají tak citlivější vztah k lesu a celé přírodě," uvedl zástupce ředitelky lesnického učiliště Jan Vachel.

Pozemek, nazývaný Nový prales, se rozkládá na rozloze sedmi hektarů. Leží v nadmořské výšce 710 až 840 metrů nad mořem. Ekologové ho koupili před dvěma roky od soukromníka. Smrkový porost, který tam byl, začali přeměňovat ve smíšený les, jenž se za 150 let promění v prales. Vysadili přes 11.000 buků, jedlí a dalších původních a ohrožených dřevin. Přeměna by měla postupně umožnit návrat původních rostlin a zvířat.

Podle Korytáře stojí vykoupení a přeměna jednoho metru čtverečního lesa na prales 12 korun. Sdružení chce prales rozšířit o dalších 14 hektarů. Ekologové již na vznik pralesa shromáždili 960.000 korun. Záchraně ohrožených dřevin a lesů se Společnost přátel přírody věnuje 11 let.
Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů