Čtvrtek, 18. dubna 2024

Je lídrem strany. I když o to zpočátku nestála

Je lídrem strany. I když o to zpočátku nestála
Byly to takové stranické primárky nanečisto: vedení středočeských zelených loni na zkoušku vybíralo, koho by si delegáti přáli na prvním místě kandidátky.
A překvapivě dala většina z nich hlas Olze Zubové, bývalé učitelce a spolumajitelce galerie v Kutné Hoře. Ta má teď - alespoň soudě podle předvolebních průzkumů v kraji - velkou šanci dostat se do sněmovny.
"Vůbec jsem to tehdy nečekala a ani o to neusilovala. Ale když pak sílily hlasy, že bych já měla být jedničkou, tak jsem kandidaturu přijala," vypráví Zubová. Když se pak o volební jedničce hlasovalo "naostro", Zubová s přehledem zvítězila.

Televize? To bylo těžké
Jak vypadá předvolební klání v praxi, si mohla vyzkoušet nedávno v televizních Otázkách Václava Moravce ze středních Čech.
Před publikum tehdy v přímém přenosu usedla proti zkušeným politikům - ministru průmyslu Milanu Urbanovi (ČSSD) a předsedovi poslanců za ODS Vlastimilu Tlustému.
A jak přiznává, mluvit bez zkušeností s vystupováním v televizi o programu zelených není nic snadného. "Nebála jsem se kvůli sobě. Ale spíše, že něco řeknu kvůli trémě nešťastně, a poškodím tím celou stranu. Nakonec to snad nedopadlo tak hrozně, ale já s tím vystoupením moc spokojená nejsem," říká Zubová.
S novináři zatím moc zkušeností nemá, na rozdíl od manžela, který ochotně poskytuje rozhovory a nechává se fotit s českými celebritami. Vladimir Zubov, původem z Ruska, je v poslední době vyhledávaným malířem portrétů slavných lidí. Přeci jen něco pozitivního si z účasti v televizní debatě odnesla. Chce k lidem mluvit jednoduše a srozumitelně.
"Na rozdíl od těch dlouholetých politiků, kteří mluví dlouho a nic neřeknou. Děti mě už varovaly, že jestli ve volbách uspěji, nesmím se naučit mluvit jako oni," dodává s úsměvem.

Lidé možná chtějí změnu
Kutnohorskou "pobočku" zelených založila Zubová teprve loni s tím, že se zúčastní podzimních voleb do zastupitelstva. Teprve rok je také členkou strany.
"Byla mi sympatická myšlenka ochrany přírody a zároveň podpory malých a středních podnikatelů. Náš program myslí do budoucna - už třeba tím, že neslibuje obrovské sociální dávky, jako to dělají jiné strany," vysvětluje Zubová.
Po roce 1989 založila s manželem úspěšnou cestovní kancelář a dnes se už čtyři roky stará o chod manželovy kutnohorské galerie.
O tom, proč mají zelení podle průzkumů větší preference než při minulých volbách, mluví pragmaticky. " Možná mnoho lidí nechce ani tak větší ochranu přírody, jako spíš změnu. A tu jim my nabízíme."
Olga Zubová (Strana Zelených)
Věk: 47
Rodinné poměry: vdaná, dvě děti
Vzdělání: filozofická fakulta, obor čeština a němčina
Povolání: spolumajitelka galerie
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů