Úterý, 23. dubna 2024

Sanace skládky v Pozďátkách se prodraží, o dalším postupu se bude jednat v pondělí

Sanace skládky v Pozďátkách se prodraží, o dalším postupu se bude jednat v pondělí

PRAHA/POZĎÁTKY – Celková cena sanace s výstavbou skládky v Pozďátkách bude dražší než se předpokládalo. Projekt společnosti Logika, která chce skládku sanovat, je zřejmě o 10 až 15 % podhodnocen. Vyplynulo to z expertního posudku Ing. Romana Pýchy ze společnosti Interprojekt – Odpady, který si Arnika nechala zpracovat. Problém skládky nebezpečných odpadů na Třebíčsku trápí obyvatele sousedních obcí již řadu let. Občanská sdružení Pozďátky bez jedů a Arnika proto usilují o její uzavření a urychlenou sanaci.

Z finanční analýzy tří variant sanace skládky vyplývá, že nejlevněji by vyšlo postavit na místě stávající další malou skládku, odpady z havarované skládky do ní uložit a sanovat celý areál. Tato varianta by stála zhruba 238 miliónů korun. Další možností je nebezpečné odpady odvézt na jiné místo a skládku rekultivovat. To by vyšlo na 271 miliónů. Nejdražší verzí je projekt, o jehož realizaci usiluje společnost Logika – tedy vybudovat v Pozďátkách novou skládku o dvojnásobné rozloze s dekontaminační plochou, fermentační jednotkou a s dalším zařízením. Tento projekt by stál 450 až 500 miliónů korun.

Obyvatelé obcí, které se skládkou sousedí, se přiklánějí k nejlevnějšímu řešení: chtějí skládku co nejrychleji zabezpečit proti dalším únikům toxických látek a definitivně ji uzavřít. Další kolo jednání o budoucnosti skládky se uskuteční na městském úřadě v Třebíči v pondělí 22. května 2006. Zástupci sdružení Arnika, Občanského sdružení Pozďátky bez jedů, obce Slavičky, Třebíče a společnosti Logika budou hovořit o finančních nákladech jednotlivých variant a jejich posouzení.

„Důležitým bodem jednání bude také oslovení Vlády ČR, která by se měla vyjádřit k možnostem financování sanace skládky ze státního rozpočtu. V platnosti je stále usnesení vlády z doby před volbami v roce 2002, podle kterého přislíbila finanční pomoc na sanaci skládky, pokud se stane majetkem státu. V té době se však hovořilo o daleko nižší sumě peněz,“ uvedl Ing. Milan Havel ze sdružení Arnika. Celý plán vlády ztroskotal na tom, že skládku prodal správce konkursní podstaty firmě ICKM, která ji koupila s cílem skládku nejen sanovat, ale také rozšířit a dále provozovat. „Proti jejím plánům hned zpočátku vystoupili občané, obec i sdružení Arnika,“ připomněl RNDr. Jindřich Petrlík, předseda Arniky.

Poznámka:

Další informace o případu můžete nalézt na internetu na adrese ickm.arnika.org.

Kontakty na zástupce jednotlivých sdružení:

Ing. Milan Havel, “Arnika, program Toxické látky a odpady”, tel.: 222 781 471, 731 256 691

Ing. Bobek Bohumil, „Občanské sdružení Pozďátky bez jedů”, mobil: 777 650 200

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů