Sobota, 20. dubna 2024

V Libereckém kraji se loni vytřídilo o čtvrtinu více odpadu

V Libereckém kraji se loni vytřídilo o čtvrtinu více odpadu

Liberec -- Obyvatelé v Libereckém kraji se stále více zapojují do třídění odpadů. Díky tomu se v kraji na osobu loni bez železného šrotu vytřídilo 25,4 kilogramu odpadu, což bylo o 26 procent více než v roce 2004. Cílem je, aby se v roce 2008 v kraji vytřídilo 30 kilogramů plastů, papíru a skla na osobu, řekl dnes novinářům náměstek libereckého hejtmana pro životní prostředí Radim Zika.

Podle regionálního manažera společnosti EKO-KOM Martina Lochovského se Liberecký kraj dostal na úroveň ostatních regionů, ještě před rokem přitom v oblasti třídění odpadů zaostával. "V rámci České republiky se loni včetně kovů vytřídilo 34 kilogramů odpadu na osobu a na této úrovni je i Liberecký kraj," řekl dnes ČTK Lochovský. Dodal, že pokud jde o dynamiku, s jakou se daří systém třídění rozvíjet, je v Libereckém kraji nejvyšší v Česku.

K tomu, že se do třídění domácího odpadu zapojuje stále více lidí, přispívá podle Lochovského osvěta. "Souvisí to i se změnou postojů lidí k životnímu prostředí," řekl Lochovský. Pomáhá podle něj i dostupnost kontejnerů na separovaný odpad. "Za poslední dva roky v kraji přibylo kolem 1200 nových kontejnerů," vysvětlil Lochovský.

Podle Ziky je nyní v 210 městech a obcích Libereckého kraje rozmístěno 5450 kontejnerů na tříděný odpad. "Do třídění odpadu se v rámci kraje nezapojilo jen šest nejmenších obcí, které mají dohromady kolem 800 obyvatel, většina lidí tak má možnost odpady třídit," řekl Zika. Situace by se podle něj měla letos opět zlepšit -- díky společnému projektu EKO-KOMu a Libereckého kraje bude ve 35 obcích rozmístěno 272 sběrných nádob na plasty, papír a barevné a bílé sklo. Další kontejnery nakoupí obce, takže by jich do konce roku mělo přibýt nejméně 400.

Zlepšování podmínek pro třídění odpadu ale není jedinou akcí kraje v tomto oboru. Díky dotaci z evropských fondů budou letos v 11 městech vybudovány sběrné dvory na nebezpečný odpad, jako jsou chemikálie, oleje, ředidla a také elektroodpad včetně zářivek či baterií. Kraj také ve větší míře podporuje podnikatele v oblasti odpadového hospodářství. Loni proto uvolnil zhruba čtyři miliony korun mimo jiné na podporu vybudování dvou linek na ekologickou likvidaci autovraků a autoskel.

Leona Vacková
Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů