Pátek, 29. března 2024

Spolu proti hluku

Spolu proti hluku
Strana zelených dnes měřila hluk v centru Plzně poté, co dodala občanům do schránek, ale i osobně v uplynulých dnech 1500 letáčků, kterými upozorňuje na výsledky celostátního průzkumu Státního zdravotního ústavu, rizika hluku pro lidské zdraví a na možnosti obrany občanů obtěžovaných hlukem.

"Akcí - Spolu proti hluku - chceme upozornit na překračování norem pro hluk v Plzni, provézt zájemcům orientační měření hluku a pomoci občanům konkrétně při prosazování opatření proti nadměrnému hluku. Na Klatovské ulici a v ulici U Trati jsme naměřili hodnoty přesahující 83 dB, přitom norma pro venkovní prostor je 70 dB. Iniciujeme  hromadnou žádost, adresovanou krajskému hygienikovi, o provedení měření a na jeho základě o informace o přijatých opatřeních ke snížení hlukové zátěže".
K hromadné žádosti se již v této chvíli připojilo 11 občanů." říká Eva Tylová lídr kandidátky Zelených Plzeňského kraje.

Z výsledků průzkumu Státního zdravotního ústavu vyplynulo, že Plzeň je nejhlučnějším městem České republiky, před Prahou, Brnem či Ostravou. V Plzni byly naměřeny tyto průměrné hodnoty - denní 75.32dB a 69.26dB v noci.
Přitom limity stanovené nařízením vlády č. 502/2000 Sb. pro hluk, navýšené o tvz. starou zátěž, jsou 70dB ve dne a 60dB v noci. Jako jediní z nováčků v Evropské unii jsme neprosadili do svého právního řádu evropskou směrnici o hluku. Ta zavádí postup, jak snižovat a bránit se přílišnému hluku.

"Občané se mohou hluku bránit. Mají právo na bezplatné proměření svého bytu i venkovního prostoru před domem. Jsou-li limity hluku překročeny mají právo na provedení protihlukových opatření. Strana zelených poskytne další poradenskou službu, pokud budou normy na hluk překročeny", vyzývá občany Eva Tylová.

"Občané nás upozornili, že v noci jezdí po obou ulicích jeden kamion za druhým a nemohou vůbec spát. Proto jsme se rozhodli po skončení denního proměřování ulic, provést i noční měření. Předpokládaný datum je 28.5. ve 22:30", doplňuje Zdenek Paul ze Strany Zelených

Kontakty a další informace:

Eva Tylová, volební lídr Strany zelených v Plzeňském kraji , eva.tylova@zeleni.cz, mobil: 776088244
Zdeněk Paul, volební manažer Strany zelených v Plzeňském kraji
zdenek.paul@zeleni.cz, mobil: 732885125

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů