Středa, 24. dubna 2024

Komise chce zachovat rozmanitost přírody

Komise chce zachovat rozmanitost přírody

Evropská komise včera představila návrh, který se zaměřuje na zachování biologické rozmanitosti a zastavení ničení přírody v Evropské unii kolem roku 2010.

Souvislosti:

Evropská unie přijala v roce 1998 strategii o biologické rozmanitosti. V rámci této strategie byly v roce 2001 schváleny čtyři akční plány týkající se ochrany přírodních zdrojů, zemědělství, rybolovu a hospodářské a rozvojové spolupráce. V současné době biodiverzita a příroda patří mezi čtyři hlavní priority 6. akčního plánu EU v oblasti životního prostředí.

V roce 2001 se představitelé států a vlád dohodli, že v roce 2010 by mělo dojít k zastavení poklesu biologické rozmanitosti a k obnovení biotopů a přírodních systémů. O rok později se členské země Unie společně s dalšími 130 zeměmi zavázaly k "významnému snížení míry úbytku biologické rozmanitosti v globálním měřítku do roku 2010".

Evropská komise požádala v roce 2003 zainteresované skupiny, aby se kriticky vyjádřily k dosavadnímu vývoji a plnění závazků vyplývajících ze strategie o biologické rozmanitosti a akčních plánů. V květnu 2004 se konala konference v Malahide v Irsku, na které představitelé zainteresovaných skupin z členských zemí EU přijali několik prioritních cílů, k jejichž dosažení by měly vzájemně spolupracovat evropské instituce, členské státy a občanská společnost. Právě včerejší Sdělení Komise o "Zastavení poklesu biodiverzity do roku 2010 – a dále; udržitelnost fungování ekosystému pro blaho člověka" je reakcí EK na závěry malahidské konference.

Témata:

Komise v dokumentu definuje čtyři hlavní politické oblasti:

Biodiverzita v Evropské unii

V rámci této oblasti by měla být větší pozornost věnována programu Natura 2000 a obnovení nejvíce ohrožených druhů v EU. Komise zdůrazňuje, že bez vytvoření "širšího sladkovodního a mořského životního prostředí, které by bylo příznivé pro biodiverzitu," není z dlouhodobého hlediska možné vytčené cíle realizovat. Navrhuje také, aby členské země zlepšily plánování na národní, regionální a místní úrovni, aby se minimalizovaly záporné vlivy územního a regionálního rozvoje.

EU a globální biodiverzita

Na globální úrovni by EU měla pokračovat v podpoře opatření na zachování biologické rozmanitosti ve světě. Zdůrazňuje zejména nutnost zabývat se problematikou kácení deštných pralesů i v souvislosti s ekonomickými důsledky odlesňování.

Biodiverzita a klimatické změny

V této oblasti by se měla EU především zaměřit na redukci emisí skleníkových plynů v celosvětovém měřítku, aby došlo ke snížení dlouhodobé hrozby negativního dopadu na biodiverzitu. Komise v této souvislosti zdůrazňuje význam Kjótského protokolu.

Báze znalostí

Evropská komise vyzdvihuje "kritickou potřebu posílení našeho porozumění fungování ekosystému a biologické rozmanitosti." Podle EK by mělo dojít k posílení mezinárodní dimenze Evropského výzkumného prostoru a k vytvoření nezávislého výzkumu, na jehož základě by se přistoupilo k dalšímu rozvíjení této politiky.

Stanoviska:

Evropský komisař pro životní prostředí Stavros Dimas prohlásil: "Vyhubení rostlin a zvířat je pro lidstvo nevratná ztráta. Potřebujeme investovat do udržitelnosti různorodosti života, zdravých ekosystémů, které postupně podporují naši prosperitu a blaho. Víme, co se musí udělat. Sdělení o zastavení poklesu biodiverzity do roku 2010 nám pomůže spojit všechny aktéry a zdroje dohromady tak, abychom splnili naše závazky."

Další kroky:

Komise bude každý rok předkládat zprávu Radě ministrů a Evropskému parlamentu o pokroku dosaženém v této oblasti. V roce 2010 by mělo dojít k hodnocení plnění stanovených cílů.



Odkazy:
Instituce EU Státní instituce ČR

 

http://www.euractiv.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů