Čtvrtek, 18. dubna 2024

Jak zachránit lesy? Sledujte, co kupujete!

Jak zachránit lesy? Sledujte, co kupujete!

Špatné zprávy vědců o mizerném stavu českých lesů vyburcovaly českou veřejnost. Lidé se zajímají, jak by mohli těžce zkoušeným porostům pomoci." Lesy mám ráda, letní rekreaci si neumím bez houbaření nebo procházek v přírodě představit. Samozřejmě bych i ráda přispěla ke zlepšení jejich situace, ale nevím jak," říká Karolína Vyroubalová z Kutné Hory. Podobných hlasů se ozývá stále více. Podle ochránců přírody mohou lidé stav lesů výrazně ovlivnit, pokud budou v obchodech pozorně sledovat, co nakupují. Dřevěné výrobky z lesů, které byly obhospodařovány šetrným způsobem, nesou po celém světě značku certifikátu FSC.

Výrobky s tímto označením nabízejí také první obchody v Česku. Dotazníkový výzkum ekologického Hnutí Duha zjistil, že nejvíce produktů ze šetrně vypěstovaného dřeva nabízejí řetězce Hornbach a Jysk, těsně následované obchody Ikea. " Tisíce zákazníků si nechtějí z obchodu odnášet stůl nebo násadu k rýči a za sebou nechávat velkoplošně naholo vykácený les," říká Jaromír Bláha z Hnutí Duha. Podle něj jsou již na tuzemském trhu k dostání stovky výrobků se značkou FSC, ale mezi jednotlivými prodejci jsou zatím velké rozdíly v nabídce.

Lesníci, kteří chtějí certifikát získat, musí hospodařit ohleduplně. Kácet jen na malých plochách, sázet pestrou skladbu stromů, která se blíží přirozené rozmanitosti dřevin, nesmějí těžit tam, kde pramení řeky, používat chemické postřiky a podobně. V Česku však zatím získalo certifikaci jen asi jedno procento lesů. Například na Slovensku je to 8,5 procenta, v Polsku dokonce 80 procent. Ani státní Lesy České republiky, které hospodaří na dvou třetinách porostů v zemi, šetrný certifikát nezískaly. " S FSC jsme v kontaktu, ale v tuto chvíli nemají schválený český standard," říká Ladislav Půlpán z odboru ochrany Lesů ČR. Podle Bláhy to však není překážka, protože lesy lze certifikovat podle mezinárodních pravidel FSC. Český standard by ústředí v německém Bonnu mělo schválit ještě do prázdnin.


Zdroj: Silvarium
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů