Středa, 24. dubna 2024

Dřevěný dům 2006

Dřevěný dům 2006
V rámci Mezinárodního stavebního veletrhu IBF proběhlo slavnostní předání cen vítězům soutěže Dřevěný dům 2006. Z celkem 136 soutěžních návrhů bylo oceněno 8 návrhů dřevostaveb v kategorii bytový dům a 11 návrhů dřevostaveb v kategorii rodinný dům. Celkem byly rozděleny ceny ve výši 1100 tisíc korun. Jedná se o největší soutěž architektů za posledních 20 let.
Soutěž byla vypsána ve dvou kategoriích: na projekt nízkoenergetického "dřevěného" rodinného domu a na projekt nízkoenergetického "dřevěného" bytového domu. Zatímco u návrhů projektů rodinných domů se jednalo o všeobecně použitelný projekt, který je situován na ideální pozemek, u návrhů projektů bytových domů se jednalo o projekt pro konkrétní vybranou lokalitu. Určené pozemky pro účely návrhů bytových domů vybrali vyhlašovatelé ve spolupráci s úřady měst a obcí. Vybrané lokality se nacházejí v Kutné Hoře, Třeboni a České Třebové.
"Do soutěže o nejlepší projekty dřevostaveb rodinného domu se přihlásilo 115 projektů a vítězem v této kategorii se stal návrh rodinného domu od autorů Petra Jurečka a Michala Kotlase. V kategorii bytový dům soutěžilo 21 přihlášených návrhů a zvítězil návrh Aleše Břečky a Jana Lefnera," uvedl předseda hodnotící poroty soutěže ing. arch. Josef Smola z České komory architektů.
Vlastní soutěž byla otevřena pro široké spektrum uchazečů: architekty, stavební inženýry, studenty a všechny ostatní zájemce se zkušenostmi v projektování dřevostaveb. Cílem soutěže bylo vybrat nejlepší návrhy dřevěných domů z hlediska architektonického, ekologického a dalších kritérií stanovených v podmínkách soutěže.

KATEGORIE bytový dům
1. cena - neudělena
2. cena - ALEŠ BŘEČKA, JAN LEFNER
3. cena - MARTIN KAČÍREK

KATEGORIE rodinný dům
1. cena - PETR JUREČEK, MICHAL KOTLAS
2. cena - ALEŠ VOJTASÍK, RADOVAN VOJTASÍK, MAREK DANYŠ, VLASTIMIL MELECKÝ
3. cena - LUDMILA KALČÍKOVÁ, MARTIN SNOPEK
3. cena - VIKTOR TUČEK
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů