Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Třemošnice - Úložišti komunálního odpadu u tohoto města na Chrudimsku hrozí zavření. A to kvůli přísným evropským normám. "Stále čekáme na výsledky auditu," říká starosta František Novotný. Průzkum má vyjasnit dopad skládky na evropsky významnou lokalitu - přírodní rezervaci Lichnice - Kaňkovy hory. Pokud by výsledky nebyly pozitivní, reálně by hrozilo, že by byl celý areál uzavřen. To by mělo pro celou lokalitu těžké následky, navíc by se zvýšilo riziko vzniku černých skládek.

HRADEC KRÁLOVÉ: Drzost některých řidičů kamiónů nezná mezí. V pondělí policisté vrátili do Polska hned dvakrát stejný kamión, který se na území České republiky snažil dopravit nelegální odpad.
Policisté Referátu cizinecké a pohraniční policie v Harrachově odmítli v pondělí před osmou hodinou večer vpustit maďarský kamión přes česko-polský hraniční přechod Harrachov – Jakuzsyce směrem do České republiky.
Policisté zjistili, že stejný kamión již odmítli vpustit na území ČR jejich kolegové před 16.00 na hraničním přechodu v Rumburku na východě Čech. Řidič tedy s velkou drzostí zkoušel jiný přechod, ale byl znovu odhalen.
„Dle předložených materiálů řidič kamiónu deklaroval převážení textilu, který byl uložen v igelitových pytlích. Při otevření jednoho pytle však policisté ve spolupráci s pracovníky Celního úřadu Liberec zjistili, že náklad tvoří ohořelé zbytky igelitu a textilu. Řidič byl s nákladem vrácen zpět do Polska,“ řekl policejní mluvčí Referátu cizinecké a pohraniční policie Hradce Králové.

Slavností zahájení  Týdne udržitelného rozvoje se koná v pondělí 29.5. ve 13:00 v Lichtenštejnském paláci (Kampa – U Sovových mlýnů 4, Praha 1). Zúčastní se jej ministr životního prostředí Libor Ambrozek, místopředseda vlády pro ekonomiku Jiří Havel,  velvyslankyně Spojeného království Velké Británie a Severního Irska Linda Duffield,  velvyslanec Francie Joël De Zorzi,  velvyslanec Švýcarska Jean- Francois Kamer.  
Týden udržitelného rozvoje 2006 organizuje Ministerstvo životního prostředí  ve spolupráci s francouzským, britský a švýcarským velvyslanectvím. Koná se v týdnu od 29.5. do 2.6. a zahrnuje řadu diskusních přednášek za účasti českých i zahraničních expertů.
Podrobný program najdete v příloze tiskové zprávy a na  www.tur2006.cz

Česká inspekce životního prostředí zahájila správní řízení s firmou SNOG HK, která bez potřebných povolení skladovala v Libčanech na Hradecku stovky tun nebezpečných látek. Společnosti hrozí pokuta až deset miliónů korun. Skladiště odhalila policie v dubnu.

Dlhodobé problémové čistenie odpadových vôd v Banskej Bystrici a okolitých obciach rieši nový hlavný kanalizačný zberač dokončenej prvej etapy rekonštrukcie čistiarne odpadových vôd v Rakytovciach.
Stará čistiareň mala nedostatočnú kapacitu a pri výdatných dažďoch a topení snehu pretekala časť odpadových vôd aj priamo do Hrona.
"Prepojením starého, pôvodného kanalizačného zberača s novým sme úplne dokončili práce na kanalizačnom systéme. Zberač bude odvádzať dažďové a splaškové vody do rekonštruovanej čistiarne odpadových vôd v lokalite Rakytovce. Čistiareň tak spĺňa kritériá v čistení vody vypúšťanej do Hrona a na kanalizáciu sa môžu pripojiť už aj okolité obce," povedal generálny riaditeľ spoločnosti SKANSKA Miroslav Beka.
Prvá etapa dostavby viac ako pätnásť rokov rozostavanej čistiarne odpadových vôd stála približne tristoosemdesiat miliónov korún. Zo štátneho rozpočtu išlo na ňu dvadsaťpäť percent, päťdesiatimi percentami bola hradená z eurofondov a zvyšok zaplatila Stredoslovenská vodárenská spoločnosť.
Už o niekoľko týždňov bude pokračovať druhá etapa rekonštrukcie čistiarne odpadových vôd, ktorou sa oddelia splaškové vody od dažďových, a využitie čistiarne sa tak ešte zvýši. Celé dobudovanie čistiarne v Rakytovciach pri Banskej Bystrici by malo byť dokončené o dva roky.

ZLÍN – Možnosti programu obnovy, jehož prostřednictvím kraj rozdělí 12 milionů korun na odstranění škod po povodních, rozšířila krajská rada. Nově bude možno čerpat také dotaci na likvidaci nadměrného výskytu komárů v oblastech postižených povodněmi.
V návaznosti na rozšíření programu byl pro případ žádostí o tento typ podpory stanoven termín pro jejich odevzdání na 31. května.

Čínský odborník, který se učastní sympozia o prevenci přírodních katastrof a o snížení následků pohrom mezi Čínou a ASEANem, konstatoval, že Čína nadále rozšíří spolupráci s deseti zeměmi ASEANu v této oblasti s cílem zvýšit schopnost Číny a zemí ASEANu čelit vážným pohromám.
Zástupce šéfa výboru odborníků při čínském státním výboru pro snížení vlivu pohrom Shi Peijun dnes v interview řekl, že Čína a deset zemí ASEANu založí mechanismus vzájemné důvěry, aby obě strany mohly společně používat zdrojů zejména při informacích o snížení následků pohrom. Kromě toho si obě strany budou vzájemně poskytovat školení v oblasti zpráv o pohromách, společně posílí schopnost předpovědi příchodu pohromy, včasného varování a aplikace techniky snížení následků pohromy atd..

Hradec Králové - V pondělí (22.) se v Hradci Králové sešli ke společnému jednání členové Rady Královéhradeckého kraje a Rady města Hradec Králové.
Diskuze se mimo jiné týkala společných zájmů obou samospráv včetně problematiky zařízení na energetické využití odpadů v Opatovicích nad Labem, přivedení dálnice D11 do Hradce Králové a napojení na rychlostní komunikaci R35 či společného postupu při likvidaci skládek nebezpečného odpadu v Hradci Králové a jeho okolí.
"Je důležité, že obě se rady shodly na bezodkladné likvidaci skládky nebezpečného odpadu v areálu u Fomy. Tato skládka leží v blízkosti centra krajského měst a je nutné ji urychleně zlikvidovat. Náklady odhadují zástupci Hradce Králové na asi 5 milionů korun.Vynaložené prostředky budeme stejně jako při zabezpečení nebezpečných látek v Libčanech vymáhat na zodpovědných osobách a firmách," řekl královéhradecký hejtman Pavel Bradík.
Z jednání mimo jiné vyplynulo, že Hradec Králové nadále odmítá výstavbu spalovny komunálních odpadů EVO Opatovice a radní Královéhradeckého kraje tento postoj respektují a budou jej podporovat.
"Postoj krajského města jako největšího producenta komunálního odpadu v našem kraji na tento projekt je pro nás důležitý a závazný. Pro ho budeme podporovat. Nadále budeme podporovat i dialog mezi EVO Opatovice a městy a obcemi," řekl Jiří Vambera, radní Královéhradeckého kraje odpovědný za životní prostředí.
"Nesouhlasíme s unáhlenou výstavbou zastaralé technologie spalovny, jak nám je dosud předkládána. Spalování odpadů pro jeho energetické využití neodmítáme," řekla na jednání náměstkyně královéhradeckého primátora Pavla Finfrlová.
Pondělní jednání mezi radními krajského města a kraje bylo ve stávajícím personálním složení poslední: další jednání obou rad se uskuteční až po listopadových komunálních volbách.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů