Pátek, 29. března 2024

"Danny" podpořil zelené

"Danny" podpořil zelené
Šéf zelených v Evropském parlamentu Daniel Cohn-Bendit, který proslul v roce 1968 jako radikální lídr pařížských barikád, tentokrát mluvil jako velmi odpovědný politik. "Evropští zelení musí být proudem, který bude vycházet z potřeb člověka i přírody," řekl včera v Praze při přednášce na pozvání české Strany zelených.
Už není bojovným studentem, který vrhal dlažební kostky. Cohn-Bendit, ve střízlivém tmavém saku, mohl zklamat leckteré bojovné odpůrce globalizace. "Antiglobalizační hnutí je falešné, globalizace je prospěšná, jen musí mít právní rámec," prohlásil.
Jeho příjezd jako by ilustroval podobný vývoj u českých zelených. Rozhádané vedení odešlo, strana chce být přitažlivým zbožím. Zelené měl původně podpořit Cohn-Bendit již v roce 2004 před volbami do Evropského parlamentu, ale cestu kvůli hádkám ve straně odložil. Nyní je přesvědčen, že čeští zelení mají šanci dostat se do parlamentu. "Česko by mělo mít v parlamentu i zelené," řekl včera Cohn-Bendit stohlavému auditoriu v Národním domě na pražských Vinohradech.
Bojovnou náladu měla včera i Kateřina Jacques, kandidátka zelených v Praze. "Pro nás je místo na politické mapě rezervované, je jen otázkou času, kdy ho obsadíme," řekla.
Cohn-Bendit je politikem s dvojí identitou. Ve volbách do evropského parlamentu v roce 1994 byl zvolen za německé Zelené, o pět let později stál v čele kandidátky francouzských Zelených, před dvěma roky se vrátil na německou kandidátku.
"Ztělesňuje evropanství v tom nejlepším slova smyslu," řekla o něm včera kandidátka českých zelených Kateřina Jacques.
Cohn-Bendit prohlašuje, že zelení vnášejí do politiky nový pohled, sociální a ekologickou dimenzi. Kandidáty českých zelených ocenil. Vyjádřil se, že jsou to lidé, kteří nemají špinavé ruce. Pokládá za důležité, aby zelení v klíčový okamžik projevili i vůli vládnout, pokud se k tomu naskytne příležitost.
"Věřím, že je to poselství, kterému se dostává stále většího sluchu v zemi, jako je vaše, kde jsou - zdvořile řečeno - podezřelé machinace rozšířené," řekl nedávno.
Sám si razantní změnu, kterou přináší přechod z řad revoltující opozice do vládních pozic, vyzkoušel. Francouzští Zelení nejprve získali vládní křesla ve volbách v roce 1998. O rok později triumfovali v evropských volbách, které jim vynesly téměř deset procent, čímž předstihli komunisty. Najednou byli váženými politiky.
Tehdy "Rudý Danny", pobývající v německém Frankfurtu, už jen vzpomínal na bouřlivou minulost. Například skrývání zbraní či házení zápalných lahví. "Kdy přijde obvinění, že jsme plánovali s Cohnem-Benditem třetí světovou válku?" musel se hájit ještě před pěti roky jeho přítel, německý ministr zahraničí Joschka Fischer.
Cohn-Bendit posléze zamířil do čela frakce Zelených v europarlamentu.
Přímočarost mu nicméně zůstala. Tvrdě se včera vyjádřil na adresu nové polské vlády. "Na polské vládě se podílejí fašisté, vedle nich i Jörg Haider vypadá jako levicový liberál," prohlásil bez obalu.
S oblibou kritizuje neupřímné politické deklarace: "Ve Francii se hodně mluví o Evropské unii, ale jedná se národním způsobem," komentoval před časem evropskou politiku.
Snažil se zahladit emoce, když přišla na přetřes otázka evropského rozpočtu. "Stoletá válka je za námi," připomínal ironicky, když se střetl britský premiér Tony Blair s francouzským prezidentem Jacquesem Chirakem.
Někdy dokáže hájit razantně názory, které sluší spíše pravicovým klubům. Například? Dokázal se zastat Dánska ve sporu o karikatury Proroka Mohameda.
Zatímco bývalý dánský premiér, socialista Poul Nyrup Rasmussen, hovořil opatrně o manipulaci a tlaku extremistů na obou stranách, Cohn-Bendit se vyjádřil jednoznačně - a nediplomaticky.
"Neříkám, že ty karikatury jsou vkusné, svoboda projevu ale přece není otázkou vkusu," řekl rozhodně. Tvrdě potom kritizoval reklamní slogany obchodních firem jako Carrefour, které v arabských zemích inzerovaly, že nenabízejí dánské zboží.
AUTOR: (vas, sla)

Daniel Cohn-Bendit (61)
studentský revolucionář
Vůdce studentských nepokojů, které ovládly v květnu 1968 Francii. Pozici prezidenta Charlese de Gaulla tehdy velmi oslabily.
německý knihkupec
Pod tlakem úřadů přesídlil do Německa. Ve Frankfurtu působil postupně jako knihkupec, vychovatel i novinář. Spřátelil se s německým radikálem, pozdějším ministrem zahraničí Joschkou Fischerem.
Člen zelených
Od roku 1984 působil v řadách německých Zelených, byl i místostarostou Frankfurtu.
evropský poslanec
Střídavě kandidoval za francouzské a německé Zelené, nyní je předsedou jejich poslanecké skupiny v Evropském parlamentu.
Zdroj: reuters
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů