Čtvrtek, 25. dubna 2024

Vláda schválila strategii obnovy území po jarních povodních

Vláda schválila strategii obnovy území po jarních povodních

Vláda dnes schválila strategii obnovy území, které letos na jaře postihly záplavy. Za hlavní prioritu označila obnovu základní infrastruktury, tedy silniční sítě včetně zničených mostů, obnovu kanalizace a čistíren odpadních vod. Kabinet dále schválil použití 500 milionů korun z Pozemkového fondu na úpravy ve vlastnictví a evidenci pozemků a odsouhlasil prodej podílů České konsolidační agentury ve společnostech ZVVZ a IPB Real Investment.

Stát bude podle schválené strategie směřovat podporu na územích postižených povodněmi rovněž na obnovu bytových a rodinných domů, opravy a úpravy vodních toků, rekonstrukci protipovodňových opatření a jejich novou výstavbu. Nejvíce postižené jsou přitom kraje Středočeský a Jihomoravský, kde se náklady na obnovu v každém kraji odhadují na více než miliardu korun. Celkové škody se odhadují na 5,6 miliardy korun.
    
Státní pomoc může získat sedm krajů, ve kterých vláda v souvislosti s jarními záplavami vyhlásila nouzový stav. Vedle Středočeského a Jihomoravského kraje to je ještě Jihočeský, Ústecký, Pardubický, Olomoucký a Zlínský kraj.
    
Vláda již dříve na obnovu škod a další opatření v souvislosti s povodněmi vyčlenila pět miliard korun. Například ministerstvo pro místní rozvoj bude mít 1,7 miliardy korun a ministerstvo dopravy 500 milionů. Ministerstvo životního prostředí má 350 milionů korun, z toho 105 milionů půjde na modernizaci informačních systémů pro varování před povodněmi.
    
Z Pozemkového fondu bude letos použito 500 milionů korun na pozemkové úpravy. K uvolnění peněz vládu zmocnila novela zákona o PF schválená na základě poslanecké iniciativy. Podle ministerstva zemědělství by díky prostředkům z fondu mělo jít letos na pozemkové úpravy zhruba 1,15 miliardy korun proti 1,1 miliardy korun v loňském roce.
    
Vláda rovněž na dnešním zasedání schválila prodej 13,92procentního podílu České konsolidační agentury ve společnosti ZVVZ za 53,16 milionu korun firmě Ges Invest. ZVVZ, jejímž většinovým vlastníkem je právě firma Ges Invest, vyrábí například ekologická zařízení pro elektrárny.
    
Dalším podílem, který se rozhodla vláda odprodat z majetku ČKA, je účast ve společnosti IPB Real Investment. Podíl získá firma Ebia Real, která za něj zaplatí 50.000 korun. ČKA je nyní stoprocentním vlastníkem IPB Real Investment, která pochází ze skupiny IPB Real podnikající v realitách. Do ČKA byla IPB Real Investment převedena spolu s problematickými úvěry po převzetí Investiční a Poštovní banky ČSOB.
    
Vláda rovněž rozhodla bezplatně převést na středočeská města Kutná Hora, Příbram a Slaný části nepotřebného majetku státních podniků DIAMO a Palivový kombinát Ústí. Jde o majetek bez restitučních nároků, který nebyl zařazen do privatizace. Podle ministerstva průmyslu a obchodu převody majetku nebudou mít dopady na státní rozpočet.
    
Vláda dnes schválila také materiál, který řeší způsob, jak budou do Česka v letech 2007 až 2013 proudit peníze ze společné zemědělské a rybářské politiky EU. Platební agenturou, která bude poskytovat podpory konečným příjemcům, bude i nadále Státní zemědělský intervenční fond.
    
Kapitálový vklad ČR v Mezinárodní bance pro obnovu a rozvoj (IBRD) dnes vláda rozhodla převést na americké dolary. MF v podkladech pro jednání vlády uvedlo, že cílem tohoto kroku je snaha předejít případům, kdy by v budoucnosti Česko muselo dorovnávat hodnotu kapitálového vkladu v Kč kvůli sílícímu dolaru.

Zdroj:Právní rádce
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů