Pátek, 19. dubna 2024

Liberecký kraj poskytl 11 obcím zařízení pro provoz sběru nebezpečných složek komunálního odpadu

Liberecký kraj poskytl 11 obcím zařízení pro provoz sběru nebezpečných složek komunálního odpadu
V r. 2005 připravil Liberecký kraj ve spolupráci se společností ARR-Agentura regionálního rozvoje, spol. s r.o., projekt „Infrastruktura pro oddělený sběr nebezpečných složek komunálního odpadu v Libereckém kraji“. ilustrační foto redakceProjekt vycházel ze provedené analýzy stavu odpadového hospodářství v obcích Libereckého kraje, která konstatovala, že v některých obcích Libereckého kraje chybí zařízení sběrného dvora pro oddělený sběr nebezpečných složek komunálního odpadu, jako jsou například barvy, ředidla a jiné chemikálie, drobný i objemný elektro-odpad (drobné domácí spotřebiče, televize, ledničky), zářivky, akumulátory a baterie, atd.

    Vzhledem k cílům, stanoveným Plánem odpadového hospodářství Libereckého kraje (2004) se Liberecký kraj prostřednictvím odboru rozvoje venkova, životního prostředí rozhodl pomoci dotčeným obcím a těmto obcím pořídit zařízení k provozování sběrných dvorů – speciální mobilní EKOsklady s vybavením (kontejnery a nádoby na jednotlivé druhy nebezpečných složek komunálního odpadu) a kancelářské buňky jako zázemí pro obsluhu sběrného dvoru.

    Na základě výběrového řízení byla jako dodavatel zařízení vybrána společnost REO AMOS, spol. s r.o., Ostrava, která v průběhu dubna a května provedla návoz zařízení do příslušných obcí. Obce budou předané zařízení provozovat většinou prostřednictvím odborných firem, zařízení je obcím poskytnuto bezúplatně na základě smlouvy o výpůjčce. Po ukončení projektu bude zařízení za symbolickou cenu převedeno do majetku obcí.

    Vybavení k provozování sběrného dvora tak z iniciativy Libereckého kraje a za přispění strukturálních fondů EU a SFŽP obdržela města Česká Lípa, Doksy, Dubá, Raspenava, Nové Město pod Smrkem, Český Dub, Jilemnice, Desná, Smržovka, Železný Brod a Harrachov. „Nově pořízené zařízení zjednoduší provoz sběrných dvorů v dotčených obcích a obsluze usnadní manipulaci s přebíraným odpadem. Liberecký kraj si od realizace projektu slibuje kromě jiného zvýšení objemu odděleného sběru nebezpečných složek komunálního odpadu,“ řekl Radim Zika náměstek hejtmana Libereckého kraje.

Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů