Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

PRAHA - Žijí s námi doma. Tak se jmenuje výstava terarijních zvířat, masožravek a jiných rostlinek, která začala včera ve Stanici přírodovědců v Drtinově ulici.
"Návštěvníci si tu mohou některé domácí mazlíčky i koupit, dozvědí se vše potřebné o jejich chovu, děti si mohou zasoutěžit," prozradila ředitelka stanice Klára Horecká. Výstava potrvá až do 4. června, otevřeno je od 9 do 17 hodin, včetně víkendů.
Velkým lákadlem výstavy je Kakadu bílý. Dvouletá Bára umí mluvit, miluje banány a nesmírně ráda se předvádí.

Karlovy Vary - Ještě včera ráno odstraňovali záchranáři následky nehody kamionu, který se o den dříve převrátil na Pražském mostě uprostřed Karlových Varů.
Havárie způsobila kolaps dopravy ve městě. Z cisterny totiž vytekly nebezpečné látky, a tak bylo okolí uzavřeno. V péči lékařů skončilo šest přiotrávených hasičů a policista.
Kamion patřil sokolovské firmě Chemie - TIR a převážel chemikálie pro firmu Pliska. Neměl tak nic společného se sokolovskou chemičkou Hexion, jak jsme nesprávně uvedli. "Na likvidaci nehody pouze spolupracoval náš expert," uvedl mluvčí chemičky Pavel Kočí.

Vo Veľkej Británii funguje relatívne efektívny spôsob zbavenia sa starých mobilných telefónov. Len vo Veľkej Británii podľa odhadov používatelia ročne vymenia desať miliónov mobilných telefónov. V drvivej väčšine prípadov ide stále o funkčné kusy – dôvod výmeny je skôr módny než praktický. V tejto krajine však zároveň funguje výkup starých mobilných telefónov na charitatívne účely. Na stránke www.envirofone.com si možno skontrolovať, koľko presne sa dá získať za odpredanie nechceného mobilného telefónu, následne ho možno zadarmo odoslať v obálke s predplateným poštovným alebo zavolať bezplatného kuriéra. Ako odplatu si je možné vybrať hotovostný šek alebo body do známeho britského internetového obchodu. Vyzbierané telefóny sa následne distribuujú do chudobných oblastí sveta, kde pomáhajú ľuďom, ktorý inak majú len slabý prístup ku komunikačným technológiám. Envirofone.com odkúpi aj nefunkčné telefóny, ktoré dá recyklovať. Služba funguje zatiaľ len vo Veľkej Británii, o prípadnom rozšírení nie sú dostupné informácie.

Z údajů ministerstva zemědělství vyplývá, že české domácnosti spotřebovávají po roce 1989 stále méně vody. Loni to bylo v průměru již pod 100 litrů, přesně 98,9 litru na osobu a den, proti 171 litrům před 16 lety.
Mezi důvody klesající spotřeby patří růst cen vody a stále úspornější spotřebiče používané v domácnostech, od praček či myček nádobí po úsporné hlavice sprch a splachovadla toalet.

Náměstek čínského ministra vodního hospodářství Hu Si-yi dnes uvedl, že v budoucích 5 letech Čína bude upevňovat ochranu vodních zdrojů, aby zaručila bezpečnost pitné vody a vodního ekologického systému.
Výše uvedená slova řekl Hu Si-yi na pracovním zasedání o čínských vodních zdrojích v roce 2006 ve městě E Er Duo Si.
Hu řekl, že v budoucích 5 letech Čína založí systém řízení pitné vody, bude upevňovat svou schopnosti řešit naléhavé a závažné znečištění vod a upevní monitorování vodního ekologického prostředí. Současně bude zvyšovat efektivnost využití vodních zdrojů.
V Číně je 23 tisíc krychlových metrů pitné vody na hlavu jednoho obyvatele, což je čtvrtina průměrné světové úrovně. Čína je jeden ze států, které mají největší nedostatek vody. Současně je zemí, která má největší spotřebu vody na světě.

Opatovice nad Labem - Jeden senátor, dva poslanci a další představitelé institucí a sdružení se v sobotu večer sešli v Opatovicích nad Labem, aby se na besedě s veřejností zabývali kontroverzním záměrem výstavby spalovny odpadů v areálu zdejší elektrárny. Besedy, kterou uspořádalo sdružení pro Opatovice a Pohřebačku, se zúčastnilo kolem stovky obyvatel. Ti budou mít 24. června možnost vyjádřit se ke spalovně v místním referendu. Velká část obyvatel Opatovic již dopředu řekla ne v nedávné petiční akci, když zastupitelé obce odsouhlasili vstup obce do společnosti EVO.
Dvouhodinové rozpravy, místy i emotivní, se zúčastnil také opatovický starosta Pavel Kohout, který vznik spalovny i nadále podporuje. U debaty postrádal podle svých slov odbornou stránku věci. "Spíše se nesla v duchu předvolební kampaně. Kdo spalovnu negoval, sklízel největší potlesk," uvedl starosta.
Pro spalovnu je v současnosti Pardubický kraj i město Pardubice. Hradec Králové je spíše proti a kraj svou účast v projektu zvažuje.

Dne 5. června je světovým Dnem prostředí. Čínským tématem letošního světového dne prostředí je „Ekologická bezpečnost a společenství přátelské k prostředí". Více než 200 tísic pekingských obyvatel včera slíbilo, že v dne 5. června neřídí své auto.
132 pekingských automobilových klubů společně vyzvalo, aby v dne prostředí neřídili auto. Jeli někam dalšími metodami, např. Autobusy. V současné době celkem více než 200 tísic lidí slíbilo, že v tomto dne neřídilo své auto. Někteří lidé konstatovali, že cílem účasti této činnosti je to, aby pojetí o ochráně životního prostředí bylo hluboce uznáno každým člověkem.
Podle spočítání, jestli v tomto dne 200 tísic aut nejezdí, tak téhož dne ve pekingském vzduchu sníží kolem 280 tunů znečišťovacích látek.

Na stránkách MŽP najdete k pripominkovani navrh Akcniho planu Statniho programu EVVO vytvoreny Meziresortni pracovni skupinou pro Environmetalni vzdelavani, vychovu a osvetu (EVVO) pri MZP urceny k pripominkovani ze strany verejnosti.
Pripominky je mozno zasilat do 12.6.2006 na adresu marcela_krizova@env.cz 
Navrh je na adrese http://www.env.cz/__C1256D3D006B1934.nsf/$pid/MZPMNFF4SVKJ 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů