Čtvrtek, 18. dubna 2024

Na zrušených železnicích vyrostou cyklostezky

Na zrušených železnicích vyrostou cyklostezky

V těchto dnech proběhl v prostorách Ministerstva životního prostředí seminář „Cyklostezky (greenways) na rušených železnicích v ČR“. Cílem bylo představit účastníkům jeden z možných způsobů využití těchto liniových pozemků a navázat vzájemnou spolupráci mezi realizátory podobných projektů a dalšími subjekty. Seminář uspořádala Nadace Partnerství a Centrum dopravního výzkumu pod záštitou senátorky RNDr. Jitky Seitlové.

„Konverze rušených železnic na cyklostezky je plně v souladu s národním i mezinárodním konceptem rozvoje bezmotorové dopravy a ekologicky šetrné turistiky. Přínosy přitom plně kompenzují náklady s tím spojené, takže rozšíření podobných projektů v ČR brání jen nedokonalá legislativa v oblasti drah a nepříliš vstřícný přístup drážních organizací“, uvedl Luboš Kala z Nadace Partnerství. Praktické zkušenosti některých měst a obcí pak hovoří zejména o vysoké administrativní a cenové náročnosti převodu nevyužívaných drážních pozemků. Vlastnictví pozemků je přitom jedním ze základních předpokladů pro získání dotací z fondů EU.

V ČR je možné evidovat několik projektů na vybudování podobných cyklostezek, na rozdíl od zahraničí jim však není poskytována potřebná podpora ze strany Ministerstva dopravy, Správy železniční dopravní cesty či Českých drah. „Nejde nám o rušení tratí, ale o využití již zrušených a opuštěných železnic, které dnes bezúčelně zarůstají křovinami. Jedinečné liniové koridory bývalých železnic by se daly zachovat včetně všech tunelů a mostů a smysluplně využít jako atraktivní cyklostezky. Díky nízkému převýšení mohou sloužit k dopravě a turistice pro rodiny s dětmi, in-line bruslaře i handicapované“, dodává Kala.

Kontakt: Ing. Luboš Kala, program Greenways Nadace Partnerství

tel.: 420-542 422 776, e-mail: greenways@ecn.cz, lubos.kala@ecn.cz


V době, kdy lidská společenství všude na světě bojují o udržení jedinečnosti místa, kde žijí, jsou Greenways efektivní cestou k zachování kvality života, ke zpřístupnění  většího rekreačního zázemí pro turisty a obyvatele sídel a k ochraně křehkých přírodních zdrojů. Myšlenka a realizace Greenways  rovněž pomáhá vytvářet historické a kulturní povědomí regionu a podporovat ekonomické aktivity přímo svázané s příjemným životním prostředím a zdravým životním stylem.

Nadace Partnerství je nejvýznamnější česká nadace podporující projekty udržitelného rozvoje ve všech regionech České republiky. Od svého vzniku v roce 1991 podpořila formou nadačních příspěvků ve výši přes 160 miliónů korun už na 1700 projektů nevládních neziskových organizací, škol, obecních úřadů i jednotlivců. Společně s pěti sesterskými nadacemi v Bulharsku, Maďarsku, Polsku, Rumunsku a na Slovensku je součástí asociace Environmental Partnership for Sustainable Development.

Účelem Nadace České spořitelny je podpora projektů v oblasti kultury, vzdělávání, vědy, veřejných a sociálních záležitostí, zdravotní péče, charity, komunálních aktivit, sportu a ekologie. Do charitativních aktivit zapojuje Česká spořitelna i svoje klienty. Od listopadu mohou body získané ve věrnostním Bonus Programu věnovat charitativní účely. Se svým nadačním jměním téměř půl miliardy korun dnes patří Nadace České spořitelny mezi největší firemní nadace v České republice.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů