Čtvrtek, 28. března 2024

Nefunkčný mobil je nebezpečný odpad

Nefunkčný mobil je nebezpečný odpad
Nefunkčný mobilný telefón a jeho príslušenstvo môžu zákazníci mobilného operátora Orange Slovensko odovzdať v akejkoľvek predajni tejto spoločnosti na ekologickú likvidáciu.
Uviedol to Peter Tóth z Orange Slovensko. Upozorňuje, že ľudia na Slovensku si stále neuvedomujú, že mobilný telefón môže predstavovať nebezpečný odpad, zaťažujúci životné prostredie. "Napriek tomu, že už aj na Slovensku je niekoľko rokov dostupná možnosť ekologickej likvidácie opotrebovaných telefónov a ich batérií vo vlastných predajniach spoločnosti Orange Slovensko, v roku 2005 sa napriek komunikácii podarilo vyzbierať iba približne 100 kg elektroodpadu, čo predstavuje približne 400 mobilných telefónov," konštatuje Tóth.

Podľa Tótha si málo ľudí uvedomuje význam symbolu prečiarknutého kontajnera, ktorým Orange označuje mobilné telefóny, prípadne ich obal, návod alebo záručný list. Symbol znamená, že po skončení životnosti sa mobilné telefóny nesmú vhadzovať do bežného, netriedeného komunálneho odpadu. Záťaž pre životné prostredie predstavuje najmä batéria z vyradených mobilných telefónov, ktorá obsahuje elektrolyt. Ostatné časti mobilného telefónu predstavujú riziko pre životné prostredie, pretože korodujú a teda uvoľňujú ťažké kovy.

Pri zhodnotení elektroodpadu ekologickým spôsobom sa z 1 000 kusov mobilných telefónov okrem približne 65,2 kg batérií dá získať až 46 kg plastových krytov, 43,5 kg plošných spojov, 2,9 kg železa, 6,4 kg mosadze, 0,4 kg hliníka, 18,6 kg gumy a silikónu.

"V západnej Európe si zákazníci mobilných operátorov obmieňajú mobilné telefóny častejšie ako u nás a pri kúpe nových mobilných telefónov prinášajú svoje staré telefóny," konštatuje koordinátorka pre životné prostredie Orange Slovensko Ingrid Baková. Čoraz silnejšie ekologické povedomie podľa nej prejavujú zákazníci Orange v inej oblasti. Neustále rastie počet Slovákov, ktorí objavili výhody elektronickej faktúry miesto tlačenej. Od 1. februára 2005 si môžu zákazníci mesačných programov spoločnosti Orange Slovensko objednať zasielanie faktúr za služby elektronickou poštou. Táto služba je bezplatná a elektronická faktúra okrem zjednodušenia spracovania, zúčtovania a archivácie výrazne znižuje spotrebu papiera, a tým aj dopad na životné prostredie.

Po aktivácii služby dostávajú zákazníci namiesto papierovej faktúry do svojej elektronickej schránky e-mail s prílohou, ktorou je faktúra vo formáte PDF. Tento dokument je pre bezpečnosť údajov prenášaných cez internet zašifrovaný a otvoriť ho možno len s pomocou hesla, ktoré zákazník dostane pri aktivácii služby. Dokument je elektronicky podpísaný a stáva sa tak plnohodnotným daňovým dokladom v súlade s novelou zákona o DPH platnou od 1. januára 2006. V súčasnosti elektronickú faktúru využíva viac ako 25-tisíc zákazníkov Orange.

 

Zdroj : Webnoviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů