Pátek, 19. dubna 2024

"Férové" zboží jde na odbyt

"Férové" zboží jde na odbyt
V Evropě v posledních pěti letech výrazně roste zájem o zboží Fair Trade, které by mělo pomoci rozvojovým zemím. Za posledních pět let se tržby více než zdvojnásobily. Cílem projektu je zlepšit pracovní podmínky pro znevýhodněné malé výrobce a pěstitele z chudých zemí prostřednictvím spravedlivých obchodních vztahů. Snaží se zajistit výrobcům výdělek, který jim za jejich práci náleží. Část zisku putuje do společného fondu, z něhož se financují projekty sociálního rozvoje a ochrany životního prostředí.
Podle průzkumu vydaného Fair Trade Advocacy Office maloobchodní tržby z prodeje zboží s touto značkou v Evropě nyní přesahují 660 milionů eur (18,7 miliardy Kč). V roce 2000 činily 260 milionů eur. V průměru tržby od roku 2000 rostou o pětinu ročně. Produkty Fair Trade tak patří mezi produkty s nejrychlejším tempem růstu tržeb na světě. Výrobky Fair Trade můžeme nyní najít v 79 tisíc obchodech po celé Evropě včetně Česka a za pět let se jejich počet zvýšil o 24 procent. Nejvíce se pod touto značkou prodávají banány, káva, čaj, cukr, kakao, čokoláda, patří sem ale i květiny, sušené ovoce, ořechy nebo umělecké a řemeslné výrobky, jako keramika, sklo, textil, šperky, hračky nebo koberce.
Devatenáct organizací zabývajících se produkty Fair Trade zřídilo organizaci Fairtrade Labelling Organisations International. Ta uděluje značku FAIRTRADE.
Zboží Fair Trade je k dostání také v českých a slovenských obchodech řetězce Carrefour, který je první z nových členů EU, který se k prodeji připojuje. V Česku jsou také tři specializované obchody, které prodávají výrobky Fair Trade, dva v Praze a jeden v Brně.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů