Čtvrtek, 28. března 2024

Dnes se bude ve Veselí nad Moravou jednat o trase R55

Dnes se bude ve Veselí nad Moravou jednat o trase R55

Postoj MŽP patrně ovlivňuje předvolební boj politiků o voliče

Ministerstvo životního prostředí svolalo na 30. května 2006 od 15 hodin do Městského kulturního střediska ve Veselí nad Moravou veřejné projednání umístění nové rychlostní silnice R55 mezi Rohatcem a Moravským Pískem. Podle Dětí Země, České společnosti ornitologické a řady státních institucí však silnice vážně ohrozí evropsky chráněnou ptačí oblast Bzenecká Doubrava – Strážnické Pomoraví. Ekologové mají proto obavu, že konfliktní trasu chce urychleně a bez odborných podkladů schválit ještě současné vedení ministerstva, dokud je v rukou KDU-ČSL.

„Připadá nám zvláštní, že se Ministerstvo životního prostředí vzácně shoduje s Ministerstvem dopravy na tom, že trasa R55 přes ptačí oblast u Bzence je nejlepší a že se nebude posuzovat varianta mimo tuto oblast. Přitom jsou obě pod palcem KDU-ČSL,“ podivuje Miroslav Patrik z Dětí Země, jak rychle a snadno probíhá proces posuzování vlivů na životní prostředí na R55.

Prosazovaný sporný koridor silnice R55 přes ptačí oblast prochází severozápadně od Moravského Písku, pokračuje východně od Bzence až k Rohatci. Území se skládá z borového lesa a z nivy řeky Moravy s loukami, na němž se nachází téměř dvě stě čtyřicet druhů ptáků.

„Pokud MŽP na poslední chvíli nezajistí porovnání s variantou mimo tuto ptačí oblast, lze očekávat podání stížnosti k Evropské komisi a možný postih našeho státu,“ tvrdí dále Patrik.

Posouzení R55 mimo ptačí oblast požaduje kromě obou ekologických sdružení také Správa CHKO Bílé Karpaty, Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, Česká inspekce životního prostředí a odbor zvláště chráněných částí přírody MŽP. Dnešní veřejné projednání může být proto velmi bouřlivé a dlouhé.

„Podle nás je lepší vést R55 východně od stávající silnice mezi Strážnicí a Veselím nad Moravou, proto máme na jednání připraveno kolem 40 otázek,“ říká ještě Patrik.

V ptačí oblasti je evropskou směrnicí chráněno šest druhů jako je čáp bílý, moták pochop, skřivan lesní, strakapoud jižní a prostřední a lelek lesní. Ten má zde naše největší hnízdiště, takže vedení R55 přes jeho biotop by byl pro něj likvidační. Patrně ale i pro další ptáky jako je skřivan lesní či bělořit šedý.

Zajímavé internetové stránky:

Informace o ptačí oblasti Bzenecká Doubrava – Strážnické Pomoraví = ptaci.natura2000.cz

Česká společnost ornitologická = http://www.birdlife.cz

Kontakty:

MŽP, odbor posuzování vlivů na životní prostředí: ředitelka Ing. Jaroslava Honová – tel. 267 121 111

MŽP, odbor zvláště chráněných částí přírody: ředitelka RNDr. Alena Vopálková – tel. 267 121 111

Zdroj: Děti Země – Klub za udržitelnou dopravu

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů