Čtvrtek, 25. dubna 2024

BASF chce Engelhard za pět miliard dolarů

BASF chce Engelhard za pět miliard dolarů

Německá chemická skupina BASF koupí za pět miliard dolarů amerického výrobce chemikálií a barviv Engelhard. Oznámily to firmy ve včerejším společném prohlášení. Převzetí Engelhardu je největší akvizicí BASF ve 140leté historii společnosti.
Engelhard produkuje také technologie šetrné k životnímu prostředí, systémy kontroly emisí a katalyzátory používané při vývoji chemikálií.
BASF původně předložil nabídku na převzetí Engelhardu za 37 dolarů za akcii na počátku ledna. Tu však vedení americké společnosti odmítlo jako příliš nízkou.
Minulý týden zvýšil BASF podruhé svoji nabídku, a to na 39 dolarů, kterou se vedení Engelhardu rozhodlo podpořit a doporučilo akcionářům její přijetí.
Analytici dohodu přivítali. "Je to dobrá cena a trhy by ji měly přijmout pozitivně," prohlásil analytik Sal. Oppenheim Ludger Müs.
Dohoda je další z vlny akvizic, kterou BASF v poslední době uzavřel. Patří mezi ně koupě divize stavebních chemikálií Degussy za 2,7 miliardy eur či koupě americké firmy Johnson Polymer za 470 miliónů dolarů.
Nabídka firmy BASF na odkup akcií vyprší 5. června. Společnost Engelhard kvůli dohodě odložil valnou hromadu akcionářů na 30. června, napsaly agentury AP a Reuters.
BASF je podle tržeb největší chemickou skupinou na světě. V loňském roce čistý zisk firmy vzrostl o polovinu na rekordní tři miliardy eur. S vysokým ziskem BASF počítá rovněž v letošním roce.

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů