Pátek, 29. března 2024

Ekologický projekt Čistá Berounka má šanci získat peníze z EU

Ekologický projekt Čistá Berounka má šanci získat peníze z EU

Dvanáct obcí z Plzeňska má šanci získat od EU a státu zhruba 1,5 miliardy korun na ekologický projekt Čistá Berounka. Celostátní pracovní skupina Fondu soudržnosti EU už projekt projednala a bez připomínek schválila. Můžeme tedy předpokládat, že se objeví mezi prvními schvalovanými projekty Evropskou komisí v programovém období 2007 až 2013, řekl ČTK plzeňský primátor Miroslav Kalous.

Celkové investiční náklady staveb, které ovlivní život 213.000 obyvatel kraje, se odhadují na 1,8 miliardy korun," dodal. Zajistí odkanalizování a čištění odpadních vod a zásobování pitnou vodou podle směrnic EU a ČR ve všech obcích svazku Čistá Berounka, který je žadatelem o dotace z EU a státního rozpočtu. Kromě Plzně tam patří Domažlice, Rokycany, Přeštice, Blovice, Břasy, Dýšina, Chlumčany, Chrást, Plánice, Šťáhlavy a Zruč-Senec.

Závěr jednání pracovní skupiny fondu odstartoval práce na investičním záměru, který do poloviny roku předají obce ministerstvu životního prostředí. "Jsme opět o krok blíže vybudování kanalizace a vodovodu v Borku," reagoval na schválení projektu starosta Rokycan Jan Baloun.

Žádost o peníze na stavbu čistíren a kanalizace podél toku Berounky podal svazek v prosinci. Dotace EU má pokrýt 70 procent nákladů, pět procent může dodat Státní fond životního prostředí. Stavět se má v letech 2008 až 2010.

Čtyři plzeňské akce přijdou na tři čtvrtě miliardy korun. Třetinu má stát doplnění čistírny odpadních vod o biologické odstraňování dusíku i fosforu. Pořízení zádržné nádrže tamtéž přijde na 150 milionů, rozšíření úslavského kanalizačního sběrače na 110 milionů a odkanalizování Radobyčic má rozpočet 22 milionů Kč. Tento měsíc vyčlenilo město deset milionů korun na projekty.

Začátkem loňského roku získala Plzeň od Fondu soudržnosti 1,3 miliardy korun. Za ně postaví do konce prosince 2008 šest velkých vodárenských a kanalizačních souborů. Na start akcí už město čerpá první třetinu z úvěru Evropské investiční banky, s níž má smlouvu na půjčku půl miliardy korun.

Ve druhé polovině roku začne v kraji stavba podobného velkého projektu Čistá Radbuza za 810 milionů korun, který byl schválený Evropskou komisí v kraji jako první. Jde o vyčištění sedmdesátikilometrového toku Radbuzy od Domažlicka po Plzeň. Vznikne 58 kilometrů kanalizačních řadů a osm nových čistíren v Bělé, Dobřanech, Stodě, Holýšově, Horšovském Týně, Poběžovicích, Chotěšově a Líních. Akce má skončit v listopadu 2008. "Pokud všechno půjde hladce, vybereme v červnu dodavatele," uvedl dobřanský radní Marek Sýkora.

Poslední podobnou akcí je Klatovy - čisté město, která přijde na 540 milionů korun a EU ji podpoří více než polovinou. Klatovy do konce roku 2007 postaví nebo obnoví kanalizaci a vodovodní řady v 25 ulicích, zhruba v polovině města. První výběrové řízení na Čisté město bylo sice zrušeno, opakované ale bude uzavřeno 5. června, řekl místostarosta Klatov Jan Vrána.

Obce s více než 2000 obyvateli se s předstihem připravují na přísné normy EU pro vypouštění odpadních vod, jež budou muset splňovat od roku 2010.

Zdroj: www.agris.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů