Pátek, 19. dubna 2024

Blackstone a Natsource zajistí pro ČR nové služby v obchodu s emisemi

Blackstone a Natsource zajistí pro ČR nové služby v obchodu s emisemi
Česká společnost Blackstone Global Ventures a americká Natsource LLC vytvořily alianci, která zákazníkům ve střední a východní Evropě přinese nové služby i kapitál v oblasti obchodování s emisními povolenkami. Strategické partnerství Blackstone a Natsource nabídne klientům ve zmiňovaných regionech přístup na světové trhy s emisemi a široký rozsah nových operací na spotovém trhu i v oblasti časově termínovaných obchodů, jako jsou deriváty typu futures, forwards, opce, apod. Nově vzniklá aliance Blackstone - Natsource tak umožní uzpůsobit každou transakci specifickým potřebám zákazníka a díky tomu klientovi zajistí nejlepší podmínky pro realizace jeho obchodu.

"Partnerství s Natsource poskytne unikátní přístup na celosvětové trhy a umožní nám získat další know-how v oblasti emisního obchodování," prohlásil Stanislav Kolář, ředitel společnosti Blackstone.

Blackstone si v rámci partnerství zajišťuje také přístup na trhy alternativních emisních kreditů v rámci Kjótského protokolu z projektů JI (Projekty společné implementace, Joint Implementation - JI) a CDM (Mechanismus čistého rozvoje; Clean Developement Mechanism - CDM), kterými ve světě disponuje Natsource. Projekty JI a CDM tak nyní budou moci využívat i české podniky a investováním v zahraničí získávat volné povolenky za nižší náklady než nákupem na burze nebo investicí do vlastních zařízení. Stejně tak ve spolupráci s partnerem mohou do ČR přivádět zahraniční investory, kteří zde zrealizují opatření vedoucí ke snížení emisí CO2 a tím pro sebe získat nové povolenky.

Česká obchodní a investiční společnost Blackstone byla založena v roce 2005 v návaznosti na rozběh obchodu s emisními povolenkami v EU, který se týká 12500 podniků v celé Evropě a 450 podniků v ČR. Jako klíčový poradce Evropské komise se podílela na přípravě a implementaci systému obchodování s povolenkami skleníkových plynů, a poskytovala také poradenství vládám všech 10 nových členů EU při aplikaci tohoto systému. V nejbližší době hodlá Blackstone vyvíjet a hledat projekty, které přinesou pozitivní efekty domácím podnikům v podobě levnějších emisních povolenek. Typově půjde o projekty např. v zemích bývalého Sovětského svazu, kde lze dosáhnout velkých emisních snížení.

Americká firma Natsource je největším světovým správcem fondů určených na projekty snižování emisí skleníkových plynů. V současnosti disponuje sumou celkem 1 mld. euro, která je nyní k dispozici také českým podnikům.
Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů