Pátek, 19. dubna 2024

Je pozitivní, že se s odpadem hospodaří

Je pozitivní, že se s odpadem hospodaří
Sdružení veřejně prospěšných služeb (SVPS) je jednou z největších profesních organizací v oblasti odpadového hospodářství u nás. Na několik otázek nám odpověděl jeho předseda Miloslav Odvárka.

Kdo je členem sdružení a jaká je jeho činnost?

V současné době sdružuje 101 organizací a firem, z nichž je nejvíc firem zajišťujících částečně nebo komplexně veřejně prospěšné služby pro města a obce, ostatní jsou většinou výrobci komunální techniky. Dvakrát ročně se konají valné hromady, jejichž součástí je výstava komunální techniky, na které se prezentují domácí i zahraniční firmy.

V rámci naší běžné činnosti poskytujeme poradenskou a konzultační činnost a spolupracujeme s orgány státní správy a samosprávy. Odborníci z jednotlivých pracovních skupin (sekce veřejného osvětlení, odpadová, komunikací a čištění měst a sekce ekonomicko-právní) se podílejí na přípravách různých koncepcí, legislativy apod. Například za sekci odpadů jsme členy Rady pro odpadové hospodářství i Sdružení SUCO, které vytvořilo certifikace firem v odpadovém hospodářství. Komunikace probíhá i na úrovni Hospodářské komory či správních celků na nižších úrovních.

Který problém v odpadovém hospodářství vidíte jako největší?

V důsledku vzrůstající životní úrovně a konzumního způsobu života se masívně zvyšuje produkce odpadu. Přitom přesvědčení obyvatel o jeho správném nakládání za tímto tempem pokulhává. Některá média často rozpitvávají negativní případy, ale pozitivní nechávají bez povšimnutí. Tak přichází vniveč dlouhodobá mravenčí osvětová práce. Jednoduché řešení ale není, takže vysvětlovat, přesvědčovat, školit...

A v čem tkví jeho klady?

Je to už dané i v názvu - hospodářství. To znamená, že se s odpadem začalo hospodařit. Je pozitivní, že se v této oblasti zavádí řád, koncepční činnost. Obce vědí, že na svém území musí zajistit zákonné a ekonomické nakládání s odpadem. Existují už systémy, které pomáhají kvalitně řešit nakládání s odpady ve specifických komoditách, ať jsou to obalové odpady nebo elektrozařízení apod.

Naše činnost je převážně v oblasti komunálních odpadů, tedy nemapuje odpadové hospodářství jako celek. Ovšem tato skupina odpadů zasahuje všechny obyvatele. Za patnáct let řízeného odpadového hospodářství se udělal obrovský kus práce.

Jaký bude podle vašeho názoru další vývoj?

Zatímco na počátku jsme se snažili eliminovat negativní dopad odpadů na životní prostředí, další vývoj bude reflektovat nastávající surovinovou a energetickou krizi. Odpad je obrovská zásobárna surovin i energie a téma budoucnosti je, jak z něho toto bohatství nejefektivněji vytěžit. Jsou to bioodpady, "druhotné suroviny" apod.

AUTOR: Jarmila Štastná
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů