Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Na Bredovském letohrádku a v jeho blízkém okolí vyvrcholí ve čtvrtek 15.června 2006 již čtvrtý ročník projektu s názvem „Den pro ekologii“. Do celodenního soutěžního programu se zapojí žáci II. stupně z 9 základních škol z regionu Podještědí, Českolipska a Novoborska. Pro děti jsou připravena stanoviště s výukovými programy zaměřenými především na přírodu regionu. Školáci se dozví mnoho zajímavostí o životě plazů, ryb a obojživelníků. Čekají na ně i zajímavé ukázky živých exemplářů a povídání o exotických plazech, které představí Ing. Z. Vitáček, ředitel Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě.

Rozsev semen stromů letadlem se stal důležitou formou umělého zalesňování v Číně. Do současnosti je jedna čtvrtina umělých lesů oseta prostřednictvím rozsevu semen stromů letadlem.
Jak bylo oznámeno, do současnosti bylo zmíněným způsobem v Číně zalesněno přes 30 milionů hektarů lesa.
Jak bylo oznámeno, zalesňování zmíněným způsobem velice zlepšilo nerovnoměrné rozmíštění čínských lesních zdrojů.

Silná vůně nejrůznějších likérů se včera vznášela nad skládkou v Chocovicích na Chebsku. Celníci tam totiž vylili asi 1700 litrů alkoholu zabaveného při kontrolách na tržnicích na Chebsku. Likéry nasáklý odpad se bude pálit.

Páteční Mladá fronta Dnes informuje o snaze vedení státního podniku Lesy ČR, které chce z firmy přesunout lukrativní majetek na nově zřizované akciové společnosti. Autorem plánu je bývalý poslanec ČSSD František Koníček, který by měl být podle informací MfD v pátek vyhlášen vítězem výběrového řízení na generálního ředitele podniku.
Akciové společnosti by sice zůstali ve vlastnictví státního podniku, ale nebudou při svých obchodech muset dodržovat přísný zákon o zadávání veřejných zakázek.

Společnost TNT Express v České republice získala za své úsilí o omezování ekologických škod, minimalizaci emisí CO2 a snižování spotřeby a plýtvání pohonnými hmotami akreditaci ISO 14001. Zároveň také získala certifikát bezpečnosti práce OHSAS 18001 a obhájila certifikaci dle ISO 9001.
"V rámci trvajícího úsilí firmy o zlepšování ekologických výsledků jsou řidiči školeni k tomu, aby řídili opatrněji a efektivněji a snižovali tak spotřebu pohonných hmot. Všichni zaměstnanci jsou také školeni v oblasti pomoci zákazníkům, kteří přepravují nebezpečný náklad a jejich přípravy na řešení mimořádných situací ve skladech nebo na silnici," řekl generální ředitel Ing. Petr Chvátal. K dalšímu zlepšení by mělo dojít během letošního roku, kdy TNT začne používat vozidla vyhovující emisním normám Euro V.

V rámci projektu Lužická Nisa se uskuteční v průběhu příštích dvou let komplexní rekonstrukce a zároveň rozšíření čistírny odpadních vod (ČOV) ve Starých Pavlovicích, která slouží přes 12 let Liberci a přilehlému okolí k čištění komunálních odpadních vod. Přestavba v mechanicko-biologické čistírně, která začala v první polovině letošního května, by měla skončit na podzim roku 2008. Součástí projektu je i postupné přebudování zbývajících čtyř biolinek, objektů kalového a plynového hospodářství či instalace řídícího systému, který zajistí optimální provoz čistírny.
Důvodem k tak zásadní rekonstrukci je přísnější legislativa, která vyžaduje, aby byly ČOV s kapacitou nad 10 tisíc ekvivalentních obyvatel po roce 2010 schopné z odpadních vod odstranit dusík a fosfor. "Projekt Lužická Nisa by měl do roku 2009 významně přispět k uvedení vodohospodářské infrastruktury v aglomeraci Liberec - Jablonec nad Nisou do souladu s legislativou EU i navazující českou legislativou," konstatoval zástupce investora Ing. Jiří Šťastný, manažer projektu ze Severočeské vodárenské, a. s.
Integrovaný (sdružený) projekt Lužická Nisa za celkem 31,3 mil. eur tvoří tři subprojekty - Pitná voda, Kanalizační systém a Odpadní voda zahrnující i rekonstrukci liberecké ČOV.
Z Fondu soudržnosti EU získá 20,7 mil. eur a dalších 35 mil. Kč poskytne Státní fond životního prostředí ČR. Na zbývající části se bude investičně podílet SVS.

Tvůrci dokumentárních filmů, videopořadů a šotů mohou přihlásit až do 15. června svá díla do soutěže XXXII. ročníku mezinárodního filmového festivalu o životním prostředí, přírodním a kulturním dědictví Ekofilm 2006. Filmy je třeba zasílat na adresu pořadatelské agentury Auviex, Perlitová 1820, Praha 4. Vyhlašovatelem festivalu, který se letos uskuteční od 9. do 15. října v Českých Budějovicích a Českém Krumlově, jsou nejen uvedena města, ale i Ministerstvo životního prostředí, Jihočeský kraj, a Biologická fakulta Jihočeské univerzity. Další podrobnosti jsou k dispozici na adrese http://www.ekofilm.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů