Sobota, 20. dubna 2024

Do Skandinávie nejen za přírodou

Letní dovolenou v zahraničí má většina z nás spojenu s pobytem u moře. Skandinávie však nabízí zcela odlišný zážitek. Hory, jezera, fjordy a nejen ony.
Do Skandinávie nejen za přírodou

Na sever se nejezdí ležet k moři ale za poznáním.

Nejčastěji voleným typem dovolené strávené ve Skandinávii jsou  autobusové poznávací zájezdy. Je to pochopitelné, zajdete do cestovní kanceláře, vyberete si z její nabídky a dál se nemusíte o nic starat. Nemusíte plánovat cestu, program a případné problémy na cestě za vás vyřeší průvodce. Největší výhoda tohoto typu dovolené, a to jednoduchost a předem daný program, může být ale pro mnohé zároveň i zcela zásadní problém. Ti pak volí výpravu na vlastní pěst a vlastní dopravou. Stále častěji se však na sever jezdí i za cyklistikou a pokud znáte ve svém okolí nějakého rybáře, pak jste již určitě slyšeli oslavné ódy na rybaření v Norsku. Na co vše se kromě chladnějšího počasí připravit a co vás v které zemi čeká?

Norské království
Turisty zdaleka nejčastěji navštěvovaná skandinávská země. Důvody její oblíbeností jsou nasnadě – překrásné fjordy, hory, ledovce a přátelská mentalita norských obyvatel. Hlavním městem Norska je Oslo, za návštěvu ale určitě stojí i jiná města. Především v Unescu zapsaný Bergen, na severu položený Trondheim či olympijský Lillehammer jsou jen některá z nich. Z přírodních památek lze jmenovat Geirangerfjord, nejsevernější kontinentální výspu Evropy Nordkapp, či překrásné souostroví Lofoty. Vízum do Norska se nepožaduje v případě turistického cestování do 90 dnů a k cestě tak stačí platný cestovní pas. Měnou je norská koruna.

Podívejme se blíže i na dopravu. Podle zdejšího zákona se musí svítit celý den tlumenými světly, je povinné používání bezpečnostních pásů, dítě do 4 let musí sedět v dětské sedačce. Řidič za jízdy nesmí používat mobilní telefon bez handsfree. Za nedodržování dopravních předpisů vybírá norská dopravní kontrola vysoké pokuty. Naměření nad 1,5 promile alkoholu se trestá odebráním řidičského průkazu a vězením. Rychlostní limity jsou v obci 50 km/h, mimo obec 80 km/h a na dálnici 90 km/h. Cena benzínu se pohybuje kolem 1,25 EUR/1l.

Před cestou si určitě nezapomeňte sjednat pojištění pro případ úhrad léčebných nákladů (ceny zdravotních služeb jsou velmi vysoké) a v případě dovozu léků pro osobní potřebu se doporučuje obstarat si potvrzení o jejich užívání od lékaře. Norský tradiční zákon umožňuje všem osobám pohyb či přenocování na jakémkoliv neobdělaném státním i soukromém pozemku, ovšem za podmínky, že nebudou omezovat jiné osoby či zvířata. Toto právo však nemusí platit v některých národních parcích. V období od 15. dubna do 15. října je zakázáno rozdělávat oheň ve volné přírodě, neboť hrozí nebezpečí lesních požárů. Vhodné je vzít s sebou rovněž repelent proti komárům, kteří se vyskytují především ve vnitrozemí a ve Finmarku. V Norsku je zakázáno užívat alkohol na veřejnosti, kouřit se smí pouze ve vyhrazených prostorách. Nejideálnější doba pro návštěvu země je květen až září, kdy příroda rozkvétá, počasí je nejteplejší a dny nejdelší.

velvyslanectví ČR v Norsku:
Oslo Embassy of the Czech Republic,
Fritzners gate 14, 0244 Oslo 2,
The Kingdom of Norway
tel: 0047/22430002,22430034, 22434755, KO-22549813
fax: 0047/22553395,KO-22548332
e-mail: oslo@embassy.mzv.cz

Švédské království
Největší a nejlidnatější skandinávská země. Zatímco rovinatý jih Švédska je hustě obydlen, sever je spíše hornatý a láká podobně jako Norsko turisty svou  krásnou přírodou. Hlavním městem je Stockholm. Mezi další velká a zajímavá města patří Östersund, Örebro, Goteborg či za polárním kruhem ležící Gallivare. Švédská příroda je plná zajímavostí - nejen v národních parcích a přírodních rezervacích můžete obdivovat krásné vodopády (Storforsen, Brudslöjans vattenfall, Ristafallet) , vápencové oblasti (Stekenjokk, Stora, Lilla Karlsö), jeskyně (na Gotlandu i v centrálním Švédsku), pralesy (Muddus, Fjällmossen) nebo třeba krásnou skalní rozsedlinu Slattdalsskrevan. Vízová povinnost není zavedena pro běžné turistické cesty, a to maximálně do 90 dnů v průběhu 6 měsíců. Nutný je cestovní pas platný ještě alespoň 3 měsíce po vstupu do země. Měnovou jednotkou Švédska je 1 švédská koruna.

Pro cestování osobním vozem je zapotřebí řidičský průkaz (postačí národní), doklady od vozidla (malý technický průkaz), zelená kartu a označení CZ na vnějšku vozu. Světla musí být zapnutá i během dne. Na dálnicích se nevybírají žádné poplatky. Nejvyšší povolená rychlost je v obci 50 km/h, mimo obec 90 km/h a na dálnici 110 km/h. Povolená hladina alkoholu v krvi je 0,2 promile. Pohonné hmoty jsou ve Švédsku lehce dostupné, ale drahé.

Při cestách do letního Švédska vám postačí podobné oblečení, jaké nosíte u nás během teplého jara. Nezapomeňte však na nepromokavý oděv, protože ten budete určitě potřebovat. Při cestách do švédského Laponska navíc přibalte kvalitní turistickou obuv a také přípravky proti všudypřítomným komárům. Kempink mimo vyhrazené kempy je povolený, protože ve Švédsku platí staré zvykové právo, tzv. allemansratten. Díky němu mohou cestovatelé přespávat bez omezení v lesích, na horách, prostě ve volné přírodě. Toto právo se řídí heslem: nerušit a neničit. Další zásady jsou: Všude v terénu je zakázán vjezd mimo zpevněné cesty. Oheň lze rozdělat mimo období sucha, možnosti založení lesního požáru a na skále, která by mohla puknout. Ať už do Švédska míříte za sportem, poznáváním nebo turistikou, je jednoznačně nejlepším obdobím pro vaší návštěvu léto. V zemi je příjemně teplo, památky jsou otevřené, jen musíte počítat s davy turistů a plnými hotely. Léto je ideální i pro návštěvu švédského Laponska, protože teploty jsou přijatelné a navíc můžete sledovat fantastické nikdy nezapadající slunce. V září zase můžete v Laponsku pozorovat úchvatnou hru barev, protože vegetace dostává velmi pestré podzimní zbarvení.

velvyslanectví ČR ve Švédsku:
Embassy of the Czech Republic
Villagatan 21, 111 32 Stockholm,
Sweden
tel: 00468/4404210, 4404212
fax: 00468/4404211
e-mail: stockholm@embassy.mzv.cz

Finská republika
Finsko asi nejvíce charakterizuje její u nás často používaný název Země tisíce jezer. Ze všech skandinávských zemí je nejrovinatější a také nejlesnatější. Finsko má drsné klimatické podmínky. Teploty na jihu a na severu Finska se velmi liší. Jižní území je pokryté sněhem od prosince do dubna (někdy až do května). Na severu sněží už od poloviny listopadu. Hlavním městem jsou Helsinky. Zajímavými městy jsou i Tampere, moderní město Turku, Oulu či Ravaniemi hlavní město Laponska, které se nachází na polárním kruhu. Z přírodních památek nelze opomenout národní park Pyhä-Häkki, nejznámější finské souostroví Alandy, které tvoří celkem 6554 ostrovů. Vízum není požadováno, stačí pouze platný pas. Ve Finsku se na rozdíl od obou ostatních skandinávských států, které si své měny ponechaly  platí eurem.

Podívejme se na dopravu. Je povinné používání zimních pneumatik (od listopadu do března). Porušení dopravních předpisů je trestáno vysokými pokutami, policejní kontroly jsou četné. Nejvyšší povolené rychlosti jsou v obci 50 km/h, mimo obec 100 km/h, na dálnici 120 km/h a povolené množství alkoholu v krvi 0,5 promile. Cena benzínu je 1,15 EUR/1l.

Pozor při návštěvách ve Finsku se všichni při vstupu do bytu zouvají, neboť Finové si udržují doma pořádek a čistotu. Není vhodné koukat Finům do obydlí či zahrad, naopak je třeba respektovat jejich soukromí. Nepije se tu alkohol. Koupit se dá jen ve státních obchodech za vysokou cenu. Určitě si před odjezdem v ČR sjednejte pojištění úhrady léčebných nákladů v zahraničí – ceny lékařských služeb a léků jsou ve Finsku vysoké. S sebou si vezměte určitě i teplejší oblečení – počasí je ve Finsku chladnější, se sněhem se můžeme setkat v některých oblastech i v květnu. Rovněž je dobré vzít si repelent – v oblasti Laponska se v letním období vyskytují komáři. Ideální doba pro cestu do Finska je léto, a to od června do srpna.

velvyslanectví ČR ve Finsku:
Embassy of the Czech Republic
Armfeltintie 14, 00150
Helsinki
tel.: 003589/171051,171169
fax: 003589/630655
e-mail: helsinki@embassy.mzv.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů