Úterý, 16. dubna 2024

Miklós udelí ceny za ochranu ŽP a rozvoj environmentalistiky

Miklós udelí ceny za ochranu ŽP a rozvoj environmentalistiky

Bratislava 4. júna (TASR) - Šéf rezortu životného prostredia SR László Miklós udelí pondelok 5. júna čestné ocenenia za mimoriadne výsledky, alebo dlhoročný prínos v starostlivosti o životné prostredie a rozvoj environmentalistiky.

Cenu ministra životného prostredia sa udeľuje v štyroch kategóriách obciam, podnikom, občianskym združeniam, jednotlivcom a kolektívom. Ocenenia Miklós udelí 5. júna, kedy si svet pripomína Deň životného prostredia, ktorý je spomienkou na prvú konferenciu OSN o životnom prostredí. Tá sa konala 5. až 16. júna 1972 v Stockholme pod heslom Je len jedna Zem. Zúčastnili sa na nej zástupcovia 112 štátov.

Na konferencii prerokovali prvú súhrnnú správu o stave životného prostredia a schválili Deklaráciu o životnom prostredí človeka, ktorá uviedla 25 zásad na zachovanie a zlepšenie životného prostredia na Zemi. Účastníci konferencie prvýkrát deklarovali právo človeka na priaznivé životné prostredie a zároveň navrhli globálny systém pozorovania Zeme.

V nadväznosti na odporúčania konferencie schválilo 27. valné zhromaždenie OSN 15. decembra 1972 Environmentálny program OSN a vyhlásilo 5. jún za Svetový deň životného prostredia.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů