Pátek, 29. března 2024

Ničení krajiny nelze omluvit ničím - ani novými pracovními místy

Ničení krajiny nelze omluvit ničím - ani novými pracovními místy
V článku "Těžba by mohla také prospět" (Českolipský deník 29.5.) se uvádí, že rozebírání Tlustce na kamenivo by dalo práci přibližně třiceti lidem.
Obecně lze jistě souhlasit, že podpora zvyšování zaměstnanosti je žádoucí. Ovšem nikoliv za každou cenu. Těch třicet pracovních míst by se dalo získat i jiným způsobem. Když necháme stranou ekologické hledisko, byla by takto získaná místa i rizikem ekonomickým. Liberecký kraj totiž patří k těm z mála v České republice, kde podle statistických údajů zcela protismyslně roste podíl jednoduchých výrob, včetně těžebního průmyslu, náročných nanejvýš tak energeticky a materiálově. Je to v přímém rozporu s dlouhodobými hospodářskými záměry státu i kraje. Ty naopak upřednostňují moderní výroby a výrobky s vysokým stupněm zpracování, s využitím šikovných nápadů a progresivních technologií (s vysokou přidanou hodnotou). Tvrdošíjné prosazování těžebních činností a dalších málo kvalifikovaných výrob může postupně vést k hospodářskému zaostávání Libereckého kraje a navíc k odchodu vzdělaných lidí jinam, za lepšími výdělkovými příležitostmi i za lepším odborným uplatněním. Na to bychom doplatili všichni.
K dalšímu argumentu, že obnovení těžby by zajistilo "rekultivaci" kopce, se lze jen stěží vyjádřit klidným tónem. V podstatě se tím říká: budeme pokračovat v ničení, abychom vydělali peníze na zahlazení následků ničení minulého. Musel by to být člověk opravdu hodně důvěřivý, aby se na takový argument nechal nachytat. A podobně se to má s lákadlem, že těžař opraví silnice v okolí. Ano, možná i opraví, ale především pro sebe a jen načas. Až dotěží a odejde, nebo až se mu těžba přestane vyplácet, zbude správka silnic zase na daňových poplatnících - jen ten kopec už tu nebude. Za něco a načas si těžař vezme všechno a navždy. Věru, "spravedlivý" obchod, jen co je pravda.
Ale bez ironie. Myslím, že bychom si měli konečně srovnat žebříček hodnot a uvědomit si, že některé jsou sice důležité, ale jiné ještě důležitější. Důležitější jsou také ty více ohrožené, ty, které nelze nahradit. Pracovní místa vznikají a zanikají a místo zaniklých vždy mohou vzniknout nová. Záleží to i na podnikavosti místních, ale třeba také na vlídném, přitažlivém, nezničeném okolí. Avšak zaniklý kopec, zaniklá krajina, ty jsou ztraceny navždy, ty už plnohodnotně nenahradí nikdy nic.

PhDr. MIROSLAV HUDEC
Zdroj:Českolipský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů