Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Polská petrochemická skupina Lotos chce investovat 71 miliónů zlotých, tedy půl miliardy korun, do výroby biopaliv. Lotos oznámil, že o výstavbě zařízení v rafinerii v Czechowicích již podepsal dohodu s německou společností MAN Ferrostal. Nový závod bude ročně produkovat 100 tisíc tun esterů z rostlinné hmoty, z nichž se vyrábí bionafta. Biopaliva se získávají ze semen řepky, z cukrovky a kukuřice a pohánějí motorová vozidla.

Pacov - Kompostárna začne vyrůstat ještě v areálu bývalého muničního skladu Šimpach v Pacově na Pelhřimovsku. Původně armádní majetek město převzalo předloni a chystá se v něm vybudovat několik míst na zpracování odpadů. Kompostárna na zbytky zeleně a čistírenské kaly bude stát 15 milionů korun, větší část zaplatí Evropská unie.
" Město ji dokončí do podzimu příštího roku. V budoucnu by v areálu mohla přibýt i skládka na stavební suti," řekl starosta Josef Bulušek. Z evropských fondů má město na kompostárnu slíbenou dotaci ve výši 75 procent nákladů, deset procent přidá Státní fond životního prostředí. Kompostárny měla dříve jen největší města v kraji. Firma ODAS ji ve Žďáru nad Sázavou provozuje asi osm let. Ročně vyrobí skoro tisíc tun kompostu, který se používá na úpravu parků a k rekultivacím. Od března funguje nové zařízení u Náměšti nad Oslavou na Třebíčsku, jeho vznik podpořil předvstupní fond Sapard. Stavbu plánuje Přibyslav na Havlíčkobrodsku nebo svazek obcí Třebíčska na skládce Petrůvky.

Rýchory - Prohlédnout si model vláčku, který jezdí na solární energii, si mohou návštěvníci Rýchorské boudy celé letní prázdniny.
Břetislav Lebloch ze Správy Krkonošského národního parku připravil v rámci ekologické výchovy malý okruh kolejí, po kterých jezdí vlakový vagón na sluneční energii. "Model bude k vidění každý víkend až do konce prázdnin. Nutností je slunečné počasí. Tento víkend, kdy jsem s touto akcí začali, bohužel Slunce moc nesvítilo," uvedl Lebloch. Další ukázkou využívání ekologické energie je tepelné čerpadlo, které vytápí Rýchorskou boudu.

Občanské sdružení Centrum rozvoje Česká Skalice otevřelo v květnu v tamním regionálním informačním centru ekologickou poradnu. Je zaměřena na ochranu přírody a krajiny, cestovní ruch, ochranu památek a odpadové hospodářství. Nyní je tam přístupna výstava zaměřená na včelaření, včelí produkty a ukázku včelařského nářadí. Centrum bude od října realizovat vzdělávací programy například pro zástupce samosprávy, zastupitele, zástupce veřejných institucí či zemědělce.

Evropská komise ve spolupráci se sítí EuroInfo center pořádá v členských státech půldenní semináře - národní informační dny - o podmínkách podávání přihlášek projektů v rámci programu Intelligent Energy Europe. V České republice proběhne informační den 15. června. Kontakt: Ministerstvo průmyslu a obchodu, Eva Procházková, tel.: 224 853 414, eva.prochazkova@mpo.cz nebo Jan Pouček tel.: 224 853 288, poucek@mpo.cz

Technologická platforma pro využití solárního tepla vznikla jako iniciativa European Solar Thermal Industry Federation (ESTIF). Cílem je posílit a usnadnit budoucí výzkum a vývoj v oblasti využití solárního tepla. Na půdě technologické platformy se budou setkávat zástupci výzkumu, výroby i spotřebitelů a v nejbližší době se zaměří na identifikaci priorit, které by měly být řešeny v rámci příštího 7. rámcového programu pro výzkum.

Velvyslanci více než 10 zemí v Číně, včetně Peru, Vietnamu, Kazachstánu, Tádžikistánu a dalších zemí se dnes zůčastnili akce zalesňování na téma „chránit kulturní dědictví, společně budovat lidský domov", které se konalo na paleolitické archeologické lokalitě pekingských lidoopů v Zhou Koudian.
Aby nadále posilovala ochranu kulturního dědictví, čínská vláda rozhodla, že počínaje letošním rokem, se druhá červnová sobota stane „Dnem kulturního dědictví". Dnešní akce zalesňování je jedna z akcí k oslavě prvního čínského Dne kulturního dědictví.
Pekingští lidoopové žili před více 700 tisíc lety. Prastará lokalita pekingských lidoopů v Zhou Koudian se nachází asi 50 kilometrů jihozápadně od Pekingu a v r.1987 byla zařazena do seznamu světového kulturního dědictví.

Čína doposud vybudovala více než 2300 různých přírodních rezervací a jejich celková rozloha zaujímá kolem 15% státního území, uvádí se ve zprávě o ochraně životního prostředí v Číně, kterou dnes poprvé vydal čínský hlavním státním úřad pro ochranu životního prostředí.
Čínským tématem letošního Světového dne životního prostředí je ekologická bezpečnost a společenství přátelské k prostředí. Představitel tohoto úřadu konstatoval, že ekologické prostředí některých důležitých čínských oblastí je účinně ochráněno a zlepšuje se. Ale protože průměrný zdroj na hlavu jednoho obyvatele poměrně nestačí, tendenci zhoršování ekologického prostředí se účinně nezabrání.
Ve zmíněném dokumentu se uvádí, že rozloha čínských mokřin zaujímá první místo v Asii, ale rozloha přírodních mokřin se vážně zmenšuje a degenerují.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů