Čtvrtek, 28. března 2024

Národní technické muzeum hostilo oslavu Světového dne životního prostředí

Národní technické muzeum hostilo oslavu Světového dne životního prostředí

Hned několika akcemi si v pondělí v Národním technickém muzeu v Praze děti, politici i podnikatelé připomněli Světový den životního prostředí, který se od roku 1972 slaví právě 5. června.

 

V muzeu na výstavě se sešly desítky proslulých staveb celého světa, jako je například šikmá věž v Pizze, či příkladů lidové architektury. Samozřejmě nikoli „naživo“. Šlo totiž o nejlepší modely těchto staveb, které přihlásili soutěžící do druhého ročníku soutěže o nejzdařilejší model z vlnité lepenky. Tu pro studenty středních stavebních škol vyhlásily Svaz výrobců vlnitých lepenek a MŽP. Kromě tradiční kategorie „Světové stavby“ byla v letošním roce právě pod patronací MŽP vyhlášena i kategorie „Lidová architektura“. Cílem soutěže je upozornit na ekologické přednosti vlnité lepenky. V kategorii „Lidová architektura“ získala cenu MŽP Střední průmyslová škola stavební Valašské Meziříčí za model kaple sv. Cyrila a Metoděje na Radhošti. V kategorii „Světové stavby“ zvítězila opět SPŠ stavební Valašské Meziříčí, tentokrát s modelem kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře u Žďáru nad Sázavou, 2. místo obsadila Střední odborná škola stavební Kolín za model šikmé věže v Pise a na 3. místě se umístil model Eiffelovy věže v Paříži od studentů SPŠ stavební Lipník nad Bečvou.

 

MŽP také spolu s Národním parkem České Švýcarsko uspořádalo soutěž pro děti a mládež k Mezinárodnímu roku boje proti suchu a rozšiřování pouští pod názvem „Když schází voda“. Hlavní cenu, týdenní prázdninový pobyt v Českém Švýcarsku, získala v kategorii 11 – 15 let Kateřina Nováková z Mníšku pod Brdy a v kategorii 15 – 19 let Mirek Král ze Strážnice.

 

Světový den životního prostředí 2006 byl významný i pro podnikatele, kteří berou ohled na životní prostředí. Ministr Libor Ambrozek dnes totiž v NTM předával také nové certifikáty výrobkům, které splnily kritéria pro ekoznačku Ekologicky šetrný výrobek. Dosud se ekoznačkou pyšní již 83 firem a více než 320 výrobků. Dnes k nim přibyl toaletní papír společnosti Merida Hradec Králové a dva plynové kotle pro ústřední vytápění Hammsworthy Wessex ModuMax a Geminox THRi od firmy Procom Bohemia Stará Boleslav.

 

Další informace:

http://www.ekoznacka.cz

http://www.env.cz/__C1256D3D006B1934.nsf/$pid/MZPAJFE5CNIU

http://www.iydd.org

http://www.svvl.cz

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů