Pátek, 19. dubna 2024

Čína podpořila výstavbu třetí největší vodní elektrárny v zemi

Čína podpořila výstavbu třetí největší vodní elektrárny v zemi

Peking  - Čína udělila první souhlas k výstavbě třetí největší hydroelektrárny v zemi. Projekt s přehradou však má být umístěn v regionu, kde podobné projekty vyvolávají kontroverzní reakce, zvláště kvůli ochraně životního prostředí. Informuje o tom dnes list China Daily.

Národní rozvojová a reformní komise podpořila návrh na výstavbu elektrárny Pai-che-tchan na dolním toku řeky Ťin-ša na hranici mezi jihozápadními provinciemi S'-čchuan a Jün-nan. S instalovanou kapacitou 12 gigawattů má být třetí největší hydroelektrárnou v zemi za Třemi soutěskami a Si-luo-tu, která je také na řece Ťin-ša, upozornil list. Všechny provozuje firma China Three Gorges Project Corp., mateřská společnost Yangtze Electric Power.

Čína má problémy se zvyšující se závislostí na dovozu ropy. Chce proto zvýšit do roku 2020 podíl energie získávané z obnovitelných zdrojů na 15 procent z nynějších sedmi. Solární a větrné projekty jsou ale příliš nákladné, proto staví gigantická vodní díla. Velká část ochránců životního prostředí však proti tomu vystupuje, protože vodní přehrady podle nich narušují ekosystémy, a nelze je tedy považovat za obnovitelné zdroje, napsala agentura Reuters.

Zdroj: Financninoviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů