Pátek, 29. března 2024

Přírodní kuchyně

Přírodní kuchyně
Jde-li o zdravotní stav, je zřejmé, že ne vždy je vše, co se týká životního stylu, v pořádku. Civilizační nemocí je dnes v první řadě onemocnění srdce a cév, ale i nádorové onemocnění. Mnoho lidí má problémy právě s výživou, která ovlivňuje příčiny onemocnění. Co s tím?

Přírodní kuchyně

Od pěti večer se nesmí jíst

Tohle je veliký nesmysl. Důležité je nejíst 2 - 3 hodiny před spaním. Večeře by měla být lehká a spíše obsahovat bílkoviny než sacharidy. Pokud vstáváme v 8 ráno a spát chodíme v jedenáct, je nesmysl trápit organismus hlady, když to není potřeba. Klidně si můžeme dát lehkou večeři třeba v osm večer. Navíc nám takhle zbytečně týráme organismus hlady.

Bez cukru se hubne lépe

To je částečná pravda. Pokud jsme vždy holdovali sladkostem a přestaneme je jíst, začneme i hubnout. Otázkou zůstává, jak dlouho nám vydrží nadšení nejíst oblíbenou čokoládu, když si ji každý kolem dopřává. Tělo však cukry potřebuje k tomu, aby fungovalo, proto bychom cukr neměli vynechat úplně.

Stačí jíst zdravěji a na množství nezáleží

Velký omyl! Většina rostlinných tuků a tmavého celozrnného pečiva má stejnou energetickou hodnotu jako živočišné a světlé pečivo. Liší v tom, že obsahují zdravější živiny. Také velmi oblíbené džusy jsou velmi kalorické, proto si je ředíme. Jíme sice zdravěji, ale energetický příjem je stejný. Takže bez pohybu stejně nezhubneme.

Cvičení hubnutí nepomáhá

Velká chyba. Pohyb samozřejmě pomáhá hubnutí. Zvyšuje výdej energie. Je však důležité vědět, co cvičit. Také bychom měli cvičit dostatečně často, intenzivně a dlouho. Pokud cvičíme pouze 10 minut denně nějaké běžné cviky ze školy, je vynaložené úsilí v podstatě zbytečné. Tuky se začnou spalovat až po půlhodině intenzivního cvičení! Navíc svaly jsou těžší než tuky! Záleží na tom, jestli chceme posílit svaly nebo shodit tuky. Všeobecně se ví, že čím více máme svalové hmoty, tím lépe a rychleji se tuky spalují. Je třeba vědět, že takové plavání hodně posilujeme svaly. Při častém pohybu ve studené vodě se ale budou tuky více ukládat. Proto je třeba plavání kombinovat s jiným sportem.

Začnu hodně cvičit a zhubnu

V tomto případě je na místě spíše opatrnost. Hubnutí bez pohybu a cvičení sice nejde, ale pokud nemáme dostatečnou kondici a koledujeme si o problémy. Nevhodné cvičení nebo přílišné zatížení některých částí těla poškozuje kloubní systém, kosterní systém a hlavně způsobuje křeče. Hlavně ale způsobuje fyzické vyčerpání. Kondici je třeba zvyšovat postupně a rovnoměrně.

Kdo hubne, musí hladovět

Největší chyba, která se dělá. Hlad je přítel obezity! Vždy je třeba jíst a to častěji a menší dávky. Samozřejmě se musí nad jídelníčkem přemýšlet. Někomu může vyhovovat méně časté jídlo, ale je třeba hlídat si vyváženost jídelníčku. Navíc hladovění dělá z hubnutí velké utrpení a člověk pak všechno spíše vzdá. Hlad tělo oslabuje, takže si koledujeme o velké zdravotní potíže.

Já prostě nemůžu zhubnout

To také není pravda. Tedy pokud nevážíte 45 kilo. Většinou se ukáže, že při hubnutí děláme chybu. Sice jíme málo, ale většinou ke zdravému jídlu hodně mlsáme. Nebo sice jíme zdravě, ale energetický výdej je menší než příjem.

Nadváhu/obezitu jsem zdědil/a

Spousta lidí poukazuje při své nadváze nebo obezitě, že to mají v genech a nic s tím nemůžou dělat. To je ale velký omyl. V takových případech se dědí spíše špatný životní styl, odpor ke sportu nebo pohybu a hlavně špatné stravovací návyky. Tohle všechno se však dá odstranit. Stačí jen chtít. Jen u minima lidí se prokáží opravdové zdravotní problémy nebo dědičnost.

Znáte také mýty, které jste na sobě vyzkoušeli a nebyly pravdivé? Připojte se v diskuzi pod článkem.

Foto: Profimedia.cz
http://www.vareni.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů