Čtvrtek, 28. března 2024

Každý Čech loni vytřídil 36 kilogramů odpadů

Každý Čech loni vytřídil 36 kilogramů odpadů

Hradec Králové -- Každý Čech loni vytřídil k dalšímu využití 36,2 kilogramu odpadů, což je o dva kilogramy více než v roce 2004. Celkem domácnosti loni vytřídily asi 360 000 tun odpadu. Z nich asi 47 procent připadlo na různé obaly. ČTK to dnes na konferenci Odpadové dny v Hradci Králové řekla Kateřina Šarounová ze společnosti Eko-Kom, která organizuje sběr, třídění a recyklaci odpadů.

Loni se mírně zvýšil i počet lidí, kteří odpad aktivně třídí, a to na 67 z předloňských 65 procent. "Hlavní zásluhu na tom měla reklamní kampaň na podporu třídění, která loni zasáhla přes 90 procent populace," uvedla Šarounová. O desetinu na více než 128 000 kusů také loni vzrostl počet kontejnerů na sběr v obcích.

Z hlediska recyklace obalových odpadů je podle Eko-Komu Česká republika na jednom z předních míst v Evropě. V ČR se recykluje asi 59 procent těchto odpadů, což je na úrovni Švédska a více než ve Francii či Dánsku. Na špici je Belgie, kde se recykluje 74 procent obalů. Nejvíce v ČR směřují k recyklaci obaly z papíru a skla.

Eko-Kom plní požadavky státu pro 21 500 firem, které dodávají na trh obaly. Na druhé straně Eko-Kom uzavírá smlouvy s obcemi, jimž zajišťuje služby zpětného odběru. Z vybraných poplatků za uvedení obalu na trh Eko-Kom vyplácí obcím odměnu, jejíž výše závisí na množství vytříděného odpadu. Celkem je nyní do systému Eko-Kom zapojeno 5337 obcí, v nichž žije 97 procent české populace.

Vývoj třídění odpadů v ČR na obyvatele za rok:

1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 Kilogramů na obyvatele 9,3 12,4 18,7 24,4 28,1 33,9 36,2

Zdeněk Rychtera
Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů