Středa, 24. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Vrchlabí - Na likvidaci šťovíku aplského bude zaměřeno pondělní školení pro obyvatele. Správa krkonošského národního parku ve Vrchlabí zajistila pro místní lidi a majitele hotelů a penzionů zdarma potřebné chemické prostředky značky Roundup. Ty se ukázaly jako dosud nejúčinnějším prostředkem v boji se šťovíkem. Ničí zasažené rostliny i s kořeny. Jejich další nespornou výhodou je šetrnost k životnímu prostředí. Chemická látka se při dopadu na půdní povrch inaktivuje. Zájemcům bude kromě poskytnutí chemické látky zapůjčen postřikovač a budou odborně proškoleni. Školení proběhne v oblasti Friesových bud, sraz účastníků v 10 hodin na parkovišti Strážné. Bližší informace u Otakara Schwarze (tel: 605 235 191).

Společnost Geosan Group, která patří mezi první desítku největších stavebních firem v České republice, podala Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže návrh na spojení s částí ostravské stavební společnosti Tchas. Jde o divizi ekologie Spolana Neratovice. Geosan podniká v tuzemsku i v zahraničí. Letos například získal zakázku v Libyi za 27 miliónů dolarů (zhruba 600 miliónů korun) na výstavbu kanalizace ve druhém největším městě Benghází.

Za nelegální odpad dovezený z Německa má podnikatelka v Sosnové další pokutu. Česká inspekce životního prostředí ji uložila v pondělí tento týden, pokuta bude vyměřena ve výši několika statisíců korun. Šluknovská podnikatelka měla nelegální odpad odvézt z bývalého zemědělského areálu do konce dubna, proti pondělnímu rozhodnutí ČIŽP se může odvolat.

Litoměřice - Putovní výstava se zaměřením na ekologii, kterou mostecké ekologické centrum prezentovalo na podzimní krajské konferenci Kapradí v Litoměřicích, se s největší pravděpodobností dostane na podzim do zdejší Základní školy Na Valech. Vedení instituce, v níž se ekologii siřeji věnují, o tuto možnost vloni požádalo.
"Mohlo se tak stát již minulý rok, což nakonec nevyšlo, " konstatovala Veronika Svobodová, ředitelka Střediska ekologické výchovy Sever v Litoměřicích. "Součástí výstavy jsou informační materiály týkající se zejména znečišťování životního prostředí či možností využívání alternativních zdrojů energie," dodala. Výstava by ve škole měla být zhruba čtrnáct dní a záměrem je, aby se jí postupně zúčastnilo co nejvíce školáků. "Zhlédnout ji však bude moci i veřejnost," uvedla Svobodová

Hajnice - Žáci a učitelé zdejší školy se zúčastnili tento týden sběru odpadků na turistických cestách. Každý rok ho organizuje Správa KRNAP. "Vydali jsme se s pytli do okolí Pece pod Sněžkou," sdělila učitelka Romana Šormanová. Kromě práce se ale děti také mnohé naučily. Dozvěděly se, jak je pro chráněnou přírodu nebezpečné vyhazování odpadků. "Například obyčejný ohryzek z jablka se rozkládá týden až dvacet dní. Plastový kelímek potřebuje padesát až osmdesát let," uvedla Šormová. Na závěr pro brigádníky připravili strážci KRNAP odměnu, kterou byl táborák s opékáním špekáčků.

Hradec Králové - Na likvidaci skládky chemikálií a dalšího odpadu v areálu firmy Foma uvolní hradecký kraj ze svého rozpočtu 2,5 milionu korun. Příspěvek odsouhlasili krajští radní. Podle hejtmana Pavla Bradíka bude úřad peníze vymáhat na zodpovědných osobách a firmách. "K likvidaci skládky je nutné přistoupit bezodkladně, protože je pro obyvatele města a okolí velkým rizikem," řekl Bradík. Hradecká radnice dá na odstranění jedů tři miliony.

Z poslední verze dokumentu Program rozvoje venkova ČR byla odstraněna již dříve navržená opatření na účast ekologických zemědělců v programech kvality a návazná opatření na informování a propagaci biopotravin. Přitom právě nedostatečně rozvinutý marketing bioproduktů, nedostatek prostředků na propagaci biopotravin a velmi nízká informovanost spotřebitelů jsou považovány za největší překážky dalšího růstu ploch v ekologickém zemědělství a pro výrobu biopotravin v ČR. Navíc se tento dokument dostává do zásadního rozporu s Akčním plánem rozvoje ekologického zemědělství, schváleným vládou v roce 2004. Ten má za cíl dosažení 10 % zemědělských ploch v systému ekologického zemědělství do roku 2010, zatímco Program rozvoje venkova naplnění cíle posouvá až do roku 2013.
(České ministerstvo zemědělství tak jde proti všem trendům v ostatních státech EU, kde je spotřeba biopotravin hodně podporována.)

Stalo se to v období od března do května letošního roku na území okresu Dulan v provincii Qinghai na severovýchodě Qinghajsko-tibetské náhorní plošiny. Skupina výzkumníků vykonala dvouměsíční výpravu a udělala 320 snímků a na osmi z nich zachytila život sněžného leoparda. Výzkumníci navíc objevili stopy jeho druha na sněhu.
Následkem zhoršování přírodního a ekologického prostředí musí tento druh čelit vážné existenční krizi. Čínská badatelská činnost o tomto druhovi je v počátečním období.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů