Čtvrtek, 25. dubna 2024

Pochod napříč Šumavou a Bavorským lesem

Pochod napříč Šumavou a Bavorským lesem
Už osmým rokem pořádá Hnutí DUHA Pochod napříč národními parky Šumava a Bavorský les – letos ve dnech 24. až 27. srpna 2006. Nabízí tak veřejnosti možnost nejen vidět nejkrásnější místa obou parků: horský smrkový prales, ledovcová jezera, kamenné moře, podmáčené lesy a rašeliniště, ale také porovnat hospodaření na české a bavorské straně Šumavy.

Uvidíte horský smrkový prales, ledovcová jezera, kamenné moře, podmáčené lesy a rašeliniště.

S odborným průvodcem navštívíte Schwarzenberský kanál, Plešné jezero, Trojmezenský prales, Modravu, Cikánskou slať, Malou Mokrůvku, Černou horu, prameny Vltavy, Bučinu, Luzny, Roklan, Roklanské jezero, Seelensteig (stezka lesních prožitků) a Teufelsloch (Ďáblova soutěska).

Budete moci porovnat přístup obou národních parků k problematice kůrovce. Kácet, nebo nechat přírodu přírodou? Jde o katastrofu, nebo přírodní proces? Jak dnes vypadá les, který napadl kůrovec před pěti, deseti, dvaceti lety v různých nadmořských výškách? V Národním parku Šumava se v minulosti kácelo, v Národním parku Bavorsky les jsou porosty ponechány přírodnímu vývoji. Bude už i česká správa dodržovat mezinárodní pravidla? Svůj názor si udělejte sami, přijďte se podívat.

Co vás čeká ?

Středa 23. 8.: Doporučuje se, aby účastnci přijeli už ve středu – odpoledne nebo večer – do kempu v Nové Peci, který leží u fotbalového hřiště nedaleko železniční zastávky.

Čtvrtek 24. 8.: Pochod bude zahájen v 8:00. Trasa asi 25 km: Nová Pec – Schwarzenberský kanál – kamenné moře – Plešné jezero – Trojmezenský prales – Stifterův pomník – Plechý – „kalamitní svážnice“ – Nové Údolí. Odtud se pojede vlakem do Horní Vltavice, kde se přespí na veřejném tábořišti.

Pátek 25. 8.: Ráno se odjíždí autobusem na Modravu. Trasa asi 25 km: Modrava – Cikánská slať – Březník – Malá Mokrůvka – Černá hora – prameny Vltavy – Bučina – Finsterau. Přespí se v kempu ve Finsterau.

Sobota 26. 8.: Ráno se přepravíme autobusem do Neuschönau, prohlédneme si informační centrum Správy národního parku Bavorský les. Trasa asi 12 km: Waldhauser – Luzný – Finsterau. Přenocujeme v kempu ve Finsterau.

Neděle 27. 8.: Z Finsterau se odjíždí ráno autobusem do Waldhäuser. Trasa asi 28 km: Waldhäuser – Teufelsloch (Ďáblova soutěska) – Roklanské jezero – Roklanská kaple – Roklan – Gfäll, prohlídka Seelensteig (stezka lesnich prožitků). Večer se autobusem vrátící do Finsterau, kde se přespává v kempu. V pondělí ráno se odjížsí domů.

Co budete potřebovat?

Nezapomeňte na jídlo, spacák, stan, platný cestovní pas. Budete potřebovat dobré boty a vhodné oblečení (i do deště). Účastenský poplatek na úhradu přenocování v kempech a dopravu odhadujeme na 50 eur, tedy asi 1500 Kč. Hnutí DUHA zajistí odborného průvodce.

Další informace

Marcela Povolná: marcela.povolna@hnutiduha.cz , tel. 603 551 517

Jaromír Bláha: jaromir.blaha@hnutiduha.cz , tel. 731 463 929

www.duha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů