Pátek, 19. dubna 2024

V Košťálově na Semilsku hořela ráno skládka odpadů

V Košťálově na Semilsku hořela ráno skládka odpadů
KOŠŤÁLOV - V Košťálově na Semilsku hořela ráno skládka odpadů. Dým stoupající z vytěženého lomu, kde je umístěna, byl vidět na vzdálenost mnoha kilometrů. Požár byl hasičům nahlášen kolem 08:50. Jeho likvidace trvala šesti profesionálním i dobrovolným jednotkám půldruhé hodiny, sdělil operační důstojník Hasičského záchranného sboru v Liberci Karel Skořepa.

Podle operačního důstojníka semilských hasičů vznikl oheň na jednom místě a kvůli větru se poměrně rychle rozšiřoval. Nakonec zasáhl plochu asi 500 metrů čtverečních. Přestože byl oheň již uhašen, hasiči na místě zůstali až do 12:00, kdy zásah ukončili. Rozhrnovali vrstvy odpadu a kontrolovali, zda někde ještě nezůstala žhavá místa, která by se mohla rozhořet. "I po skončení zásahu zůstala na místě jednotka dobrovolných hasičů z nedalekého Libštátu pro případ, že by skládka znovu vzplála," dodal Skořepa.

Skládka v Košťálově patří k největším v Libereckém kraji. Leží zhruba kilometr od obce ve vytěženém lomu, podle hasičů nebyli tedy obyvatelé bezprostředně ohněm ohroženi, kouř navíc stoupal kolmo vzhůru. Oheň podle Skořepy způsobil minimální škody, jeho příčiny stále nejsou jasné. "V případě skládky je ale většinou velmi obtížné příčinu požáru zjistit," řekl hasič a dodal, že podobný požár na této skládce v posledních letech nepamatuje.
Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů