Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Chvaletice - Nadační fond společnosti Veolia Voda pomáhá ve více než tisícovce tříd základních škol budovat pozitivní vztah k životnímu prostředí. Kluci a dívky z chvaletické "základky" vyzkoušeli projekt "Tajemství vody". Díky kufříku plnému pomůcek žáci zkoušeli, jak filtrací proměnit špinavou vodu v čistou, otestovat její tvrdost nebo ze slané vody vyrobit vodu pitnou. Zároveň s předáním přenosné laboratoře vyhlásila Veolia i výtvarnou soutěž. Jejím vítězem je Martin Mrvík ze IV. B. Členem skupiny Veolia Voda je Královéhradecká provozní, a. s., která na východě Čech zásobuje pitnou vodou 149 tisíc obyvatel.

The RN Green Passport version has been developed as a software tool using existing database software that can be employed to:
identify the material removal requirements for a ship breaker
define presence of all hazardous materials for the prospective buyer
verify material removal prior to High Sea Firings
identify the location, amount and types of material suitable for recycling
The output information is provided in table format and is designed to form the basis of a legally acceptable and auditable statement.
The International Maritime Organisation's two conventions - the management of hazardous waste in ships (in force) and the recycling of ships at the end of their life (in draft) - are major moves by the IMO to protect both the environment and people. The management of the impact of these two conventions on warships, a large number of which are awaiting disposal globally, will allow the MoD to contribute significantly in reducing the environmental impact of ship disposal.

Praha - Hlavní město zaplavují automobily. Od ledna do dubna letošního roku lidé v Praze zaregistrovali deset tisíc dalších aut. Celkem už jich je 812 175, ve Vídni se přitom dopočítají jen 540 tisíc. Lidé z Prahy tak mají problémy se zdravím i s dopravou po městě. Na nadměrný automobilismus a další ekologické problémy se proto rozhodli upozornit cyklisté. Projížděli se devadesáti městy po celém světě a neměli při tom na sobě nic. Tedy alespoň někteří. Akce World Naked Bike Ride se poprvé konala i v Praze. Do ulic české metropole se vydala necelá desítka pomalovaných a spoře oděných cyklistů. Spodní prádlo nakonec odložili jen asi tři z účastníků. Těla si ještě před jízdou nechali pomalovat rozličnými barvami. Kola si ozdobili transparenty s nápisy: "Cyklistou v ulicích Prahy? Zranitelný přesně jak nahý!" hlásal například jeden z nich. Ve středu města peloton provázel velký zájem kolemjdoucích. Cyklistů se však místo na ekologii ptali, zda jim není zima či zda jízda není nepohodlná.

Lomnice nad Lužnicí - Na dovybavení sběrného dvora na tříděný odpad získalo město dotaci z Evropské unie. "Chceme pořídit štěpkovač dřevní hmoty, nový lis a nějaké další nádoby. Celkové náklady činí dva miliony korun, přičemž 80 procent bude hrazeno dotací," uvedl starosta Karel Zvánovec.
Město má podle jeho slov poměrně propracovaný systém třídění odpadu, což by měly potvrdit i výsledky rozboru loňského roku, které v nejbližší době budou hotové.
"Určitě se budeme minimálně držet celorepublikového průměru, ale nechci předjímat," zmínil starosta s tím, že Lomnice nad Lužnicí je zapojená do nejrůznějších systému od likvidace elektrošrotu až po recyklaci pet lahví, papíru či železa.
Další zajímavostí jsou rozlišené poplatky pro domácnosti, kde se topí pevným palivem a kde třeba plynem a podobně. U ekologického média činí roční platba na osobu 300 korun a v případě uhlí či dřeva, při jehož spalování vzniká další odpad v podobě popele, je částka o 110 korun vyšší.

Liberec - V rámci projektu MRKVIČKA proběhlo na libereckém gymnáziu v Jeronýmově ulici již třetí krajské setkání věnované ekologické výchově v mateřských školách.
"Během celodenní akce se učitelky mateřských škol seznamovaly s programy středisek ekologické výchovy a s novými metodickými pomůckami a publikacemi pro ekologickou výchovu nejmenších," upřesnil program náměstek hejtmana Libereckého kraje zodpovědný za životní prostředí Radim Zika.
Hlavní prioritou ekologické výchovy je seznámit děti z mateřských škol s tím, jak pracovat s dětmi a naučit je vztahu k přírodě. "Například učíme děti poznávat složení hlíny, aby poznali, že v půdě žijí živočichové, a proto je potřeba přírodu chránit," řekla Romana Cermanová ze Společnosti pro Lužické hory.
"Centrum ekovýchovy DIVIZNA při Zoo Liberec zde prezentovala také program o třídění odpadu s názvem Proč už ryby neberou, v němž dětem zábavnou formou vysvětluje proč třídit odpad a proč se má člověk chovat k přírodě uctivě," dodala Romana Cermanová.
Projekt Libereckého kraje MRKVIČKA si klade za cíl podporovat síť mateřských škol se zvýšeným zájmem o ekologickou výchovu. Letošního setkání se zúčastnilo na 30 zástupců z mateřských škol Libereckého kraje.

Poptávka po ropě na mezinárodních ropných trzích je vůči nabídce tak vysoká, že i malá sabotáž může přivodit další významný růst její ceny, řekl minulý týden bývalý šéf americké centrální banky Fed Alan Greenspan na jednání výboru pro zahraniční vztahy amerického Senátu. Greenspan stál v čele Fedu osmnáct let a nyní má vlastní konzultační firmu. Rovnováha na světových ropných trzích je, jak tvrdí, nyní mimořádně vratká a producenti ropy nebudou v budoucnu schopni vytěžit dostatek ropy, aby pokryli vzrůstající poptávku. Greenspanovo varování přinesl minulý čtvrtek list Financial Times. Americký i světový průmysl vysoké ceny ropy vstřebá, neboť růst je postupný a předvídatelný, takže s ním firmy mohou počítat. Bývalý strážce americké měny odhaduje, že vliv vysoké ceny ropy na globální ekonomiku bude jen minimální. Větší problémy ale podle něj budou mít domácnosti, neboť již nyní se pro některé chudší lidi stává vysoká cena benzinu obtížně zvládnutelnou. To však vede k pozitivnímu vývoji - již třetina Američanů zvažuje kvůli vysokým cenám pohonných hmot nákup úspornějšího automobilu a automobilky se začnou více zaměřovat na vývoj a prodej hybridních vozů. Vysoká cena ropy proto může vést ke snižování závislosti západního světa na této surovině. Prominentní americký ekonom a manažer je další osobností hlavního proudu, která se přidává k ekologickým aktivistům v jejich letitém volání, že fosilních paliv prudce ubývá a doba jejich vyčerpání se nebezpečně přiblížila.

Rakouská ropná a plynárenská společnost OMV chce v příštích letech vydat celosvětově přes 500 miliónů eur (14,2 miliardy Kč) na projekty obnovitelných zdrojů energie. Reaguje tak na rostoucí poptávku po energiích, omezené zásoby fosilních paliv a klimatické změny. Firma proto založila společnost OMV Future Energy Fund, která bude asistovat při těchto projektech a podporovat je částkou přesahující 100 miliónů eur (2,8 miliardy Kč). Výzkumný tým bude zodpovědný i za konkrétní návrhy projektů.

UŽ 5960 DNÍ se odkládá vyhlášení Chráněné krajinné oblasti Novohradské hory.
Nápad zřídit CHKO Novohradské hory zazněl 17. února 1990 při setkání jihočeských a hornorakouských ochranářů přírody, projekt však vznikl již v roce 1983. Byť koncem července 1995 prohlásil tehdejší ministr životního prostředí František Benda, že vyhlášení je otázkou týdnů, Klausova vláda projednávání pozastavila. Později se projekt stal prioritou Tošovského vlády a v roce 1999 jej podpořil i ministr životního prostředí Miloš Kužvart. Přestože CHKO Novohradské hory byla již vyznačena v některých turistických průvodcích, její vyhlášení bylo roku 2004 vyškrtnuto ze seznamu programových priorit Grossova kabinetu a odloženo minimálně o čtyři roky. Někteří starostové obcí řídce osídleného Novohradska rozhodnutí uvítali.
Také si myslíte, že šestnáctileté přešlapování v nejistotě neprospívá ani obyvatelům, ani přírodě Novohradska?

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů