Úterý, 23. dubna 2024

Obce na Litoměřicku již třídí více odpadu

Obce na Litoměřicku již třídí více odpadu

Litoměřicko - Vesnice se pustily do třídění odpadu. Přestože se jim to finančně příliš nevyplácí, starostové jsou rádi, že se odpad neválí v okolí obcí. V kraji už třídí lidé ve 320 městech a obcích.

"Měsíčně nás se vším všudy stojí tato služba asi šestnáct tisíc korun. Přibližně osmnáct tisíc korun ale čtvrtletně vyděláme," uvedl mšenskolázeňský starosta Josef Bíža. Obec i přes mírný prodělek uvažuje o tom, že zvýší počty míst, kde stojí kontejnery na tříděný odpad. "Je to zejména v našich místních částech," uvedl starosta.

Druhým rokem v kraji pokračuje informační kampaň ohledně třídění, nad níž převzal záštitu člen krajské rady a odstupující litoměřický zastupitel Antonín Terber.

Projekt probíhá ve spolupráci s autorizovanou obalovou společností. "Do třídění komunálního odpadu je již intenzivně zapojeno 320 měst a obcí Ústeckého kraje, v průměru došlo za loňský rok ke zvýšení výtěžnosti tříděného sběru o 29 procent," konstatoval Antonín Terber.

To podle něj znamená, že každý obyvatel Ústeckého kraje ročně vytřídí 15,54 kg odpadů oproti 12,04 kg v loňském roce. "To je pro mne velmi příjemné překvapení," uvedl Antonín Terber.

V tomto roce pokračuje zahuštění sběrné sítě v Ústeckém kraji. Je plánován nákup 336 kontejnerů na oddělený sběr využitelných složek komunálního odpadu, zejména papíru, skla, umělých hmot nebo nápojových kartonů.

S obcemi, které projeví o nádoby zájem, jsou průběžně uzavírány smlouvy o výpůjčce a nádoby jsou následně instalovány.

Lidé ušetří

* lidé tříděním ušetří prostor v popelnici a tím i peníze za odvoz

* nádoby na tříděný odpad platí obec, starostové jsou však rádi, že se již odpad neválí v okolí obcí

PETR WEIKERT

Zdroj:Ústecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů