Pátek, 19. dubna 2024

Svět stále více hledá "zelenější" vozidla

Svět stále více hledá "zelenější" vozidla
Lidé si sice uvědomují, že motorismus se nemůže rozvíjet tak, jako doposud, ale zároveň nejsou příliš ochotni za změnu zaplatit. Vyplývá to z výzkumu zveřejněného na konferenci nazvané Challenge Bibendum a věnované novým možnostem pohonu vozidel, která včera skončila v Paříži.
Výzkum ve velkých zemích světa, který zaplatil výrobce pneumatik Michelin, například ukázal, že více než polovina lidí předpokládá, že se silniční doprava bude muset změnit, aby méně škodila životnímu prostředí. Avšak jen pětina dotazovaných uvedla, že je ochotna dobrovolně zaplatit více peněz za ekologicky šetrnější vůz.
Chtěli by ovšem, aby nové vozidlo bylo dražší nejvíce o patnáct, ale raději jen o pět procent oproti současným autům. Na konferenci Challenge Bibendum se sešli zástupci průmyslu, vlád i ekologicky zaměřených institucí z celého světa. Konstatovali, že dnešní spalovací motory produkují jen zlomek škodlivin oproti minulým vozům. I tak bude nutné stále snižovat množství oxidu uhličitého, který uniká z jejich výfuků a který v atmosféře nad našimi hlavami zadržuje teplo, a rozehřívá tak planetu. Navíc se benzín a nafta časem stanou nedostatkovými surovinami. Technické možnosti jejich náhrady existují. Není však jasné, která nakonec vyhraje. Ve hře jsou kromě motorů spalujících zemní plyn také stroje poháněné lihem či bionaftou ze zemědělských polí, elektromobily nebo vozidla na vodík. Právě vodík vzbudil největší diskuse.
Zhruba polovina odborníků jej považuje jednoznačně za palivo budoucnosti. Druhá polovina jej zavrhla, protože jeho výroba je moc nákladná a skladování obtížné, neboť malé vodíkové molekuly unikají přes stěny nádrží. Ať se však nakonec prosadí jakýkoli pohon, jedna špatná zpráva pro motoristy zůstává.
Vozidla na alternativní pohon, která byla na konferenci představena a jež si mohli prohlédnout Pařížané přímo pod Eiffelovou věží, se stávají funkčně zcela srovnatelnými s vozy na benzín a naftu. Avšak jejich cena je zatím stále nepoměrně vyšší.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů