Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Nový Bydžov - Skládku stavebního odpadu chce v okrajové části města založit bydžovská radnice. Impulsem byla nabídka společnosti Wienerberger, která městu nabídla deset hektarů pozemků, kde v minulosti těžila hlínu pro cihlářský průmysl.
"Firma městu nabídla půdu v ceně jedenáct korun za metr čtvereční. Výkup pozemků už schválili zastupitelé," uvedla tajemnice městského úřadu Marcela Česáková.
Radnice věří, že prvotní investice do nákupu pozemků s velkými krátery se městu brzy vrátí. "Pokud stavební odpad vytřídíme a nebudeme ho vozit na skládku komunálního odpadu, tak výrazně ušetříme. Navíc počítáme s tím, že nějaké peníze vyděláme na ukládání odpadu od firem či okolních obcí," řekla Česáková.
Po zavezení jam sutí hodlá radnice pozemky osázet zelení. To však bude ještě několik let trvat. "Pokud skládku skutečně založíme, pak máme na řadu let vystaráno," potvrdila bydžovská tajemnice.

V sobotu 17. června v 15 hodin bude slavnostně otevřena dvoukilometrová "Naučná stezka Chanovice - příroda a lesy Pošumaví", současně budou zahájeny čtyři výstavy: "Památné a významné stromy Chanovicka", kresby a fotografie památných a zajímavých stromů od autorů Martiny Horčičkové a Pavla Štěrby, "Pamětníci dávných časů", staré a památné stromy na Klatovsku, Sušicku a Horažďovicku od Karla Václava Vondráčka, "Příroda a svět očima dětí", výtvarná díla žákyň a žáků chanovické školy a "Hraní s historií", vývoj českých her pro děti zpracovaný v rámci mezinárodního projektu pracovníky klatovského muzea.

Studenti plzeňské Střední průmyslové školy dopravní budou do konce školního roku potkávat na chodbě výstavu Dětí Země s názvem “Zelená Plzeň”.
Ta na celkem deseti barevných panelech obsahujících množství fotografií informuje o těch nejzajímavějších přírodních lokalitách v Plzni a nejbližším okolí.
Kromě jednotlivých přírodně hodnotných míst popisuje výstava přínosy zeleně pro město a jeho obyvatele, ochranu a ošetřování zeleně a rizika, kterým je městská zeleň vystavena.
V létě bude výstava ke shlédnutí pro nejširší veřejnost v prostorách plzeňské městské knihovny.

Praha - Osud kamenolomů má plně v rukou Obvodní báňský úřad. Ministerstvo životního prostředí poslední slovo nemá, uvedla mluvčí ministerstva Karolína Šůlová. Jaký tedy bude osud Tlustce?
Tlustec je skutečnou dominantou, symbolem. Jeho vytěžení by znamenalo významnou změnu krajinného rázu.
Jaký je výsledek, vašeho posouzení vlivu na životní prostředí?
Při posuzování vlivu na životní prostředí, je k tomu významně přihlíženo. Ale pokud je stanovisko záporné, že z hlediska vlivu na životní prostředí těžbu nedoporučujeme, náš hlas je jenom poradní. Poslední slovo bude mít Obvodní báňský úřad.

Černuc - Den přírodních národů je název projektového dne, který připravilo pro děti z Mateřské školy v Kořenského ulici v Kladně Středisko ekologické výchovy JavoryČernuc. Ve čtvrtek od 9 do 14 hodin se zde uskuteční naučně-zábavný program o lidech žijících v člověkem málo dotčené přírodě.

Pardubice - V sídle rosického městského obvodu se včera sešli všichni, kteří mají co do činění s provozem zdejší monitorovací stanice čistoty ovzduší. Potěšující při hodnocení výsledků roku 2005 podle starosty Vratislava Vojtíška je, že obvod ani jednou nemusel oznamovat inspekci životního prostředí znečištění ovzduší. Komunikace se dvěma podniky, odkud nejvíce hrozí potenciální únik škodlivin, probíhá na dobré úrovni a radnice je informována o všech případech najíždění a odstávky výroby. Právě kvůli nedaleké chemičce Synthesia a rafinérii Paramo byla stanice v roce 1997 zřízena.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů