Čtvrtek, 28. března 2024

Obec a loďaři se hádají o výšku hladiny

Obec a loďaři se hádají o výšku hladiny
Sezóna na Baťově kanále začíná sporem * Provozovatelé hausbótů musí rušit nasmlouvané výpůjčky

Na začátku turistické sezóny na Baťově kanále to není dobrá zpráva: spor o výši vodní hladiny jezu v Nedakonicích na Uherskohradišťsku proti sobě postavil dva nesmiřitelné tábory, totiž majitele hausbótů i agenturu zajišťující provoz na umělé vodní cestě na straně jedné a úředníky i obyvatele Nedakonic na straně druhé.
Silná slova vyvolalo týden staré rozhodnutí odboru životního prostředí Městského úřadu v Uherském Hradišti. Ten povolil snížit hladinu vody v nedakonickém jezu.
"V praxi tím znemožnil plavbu v úseku od plavební komory Kunovský les po plavební komoru Nedakonice. Je to bezprecedentní zásah do rozvoje turistiky. Rozhodnutí znamená, že provozovatelé hausbótů musí rušit už nasmlouvané výpůjčky, protože klienti si chtějí projet celý kanál, ne pouze jeho část," uvedl Vojtěch Bártek, ředitel Agentury pro rozvoj turistiky na Baťově kanále.
"Máme tady spoustu zájemců, kteří si chtějí na týden půjčit hausbót a plout s ním po Baťáku. Jenže když jim řeknu, že dva dny budou někde stát, nebo že nemohou projet celou trasu, jejich zájem rychle ochladne," potvrdil Zbyněk Stuchlík, spolumajitel přístaviště a půjčovny lodí v Uherském Hradišti.
Vedoucí odboru životního prostředí radnice v Uherském Hradišti Dagmar Zábranská rozhodnutí zdůvodnila tím, že dlouhodobě zvýšená hladina podzemní vody ničí majetek obyvatel Nedakonic, tamní zemědělské společnosti i obce. "Po povodních mají lidé pořád ve sklepech třicet centimetrů vody, podmáčených zůstává dvaačtyřicet hektarů zemědělské půdy. To rozhodnutí bylo správné a nutné," tvrdí místostarosta Nedakonic Ondřej Šoustek (nez.). Rozhodnutí snížit hladinu vody v nedakonickém jezu bylo vydáno na neurčitou dobu, podle místostarosty ale stále zůstává ve hře kompromis mezi oběma znesvářenými stranami.
"Uvědomujeme si, že loďaři kvůli tomu všemu mají problémy. Je nám to samozřejmě líto, ale naši obyvatelé mají ty problémy větší. Budeme ještě jednat o tom, zda by nestačilo hladinu snížit jen během pracovního týdne a na víkend umožnit plavbu po kanále," řekl Právu místostarosta Šoustek.
Odpovídá tomu i rozhodnutí odboru životního prostředí. Obec Nedakonice má podle něj v týdenních intervalech vyhodnocovat pohyb hladiny podzemní vody. Úředníci pak na základě výsledků rozhodnou, jak dlouho mimořádná situace potrvá.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů