Sobota, 20. dubna 2024

Robinsonem na majáku

Již přes pět let jsou veřejnosti přístupné funkční majáky na panenském chorvatském pobřeží.
Robinsonem na majáku
Nyní si je jako netradiční hotely mohou vychutnat i nároční cestovatelé vyžadující kvalitní servis.

Toužíte po nevšedním cestovatelském zážitku? Potřebujte se na chvíli zcela odříznout od civilizace? A nechcete přitom trávit dlouhých dvanáct hodin v letadle při cestě na opuštěné exotické destinace v Asii nebo Karibiku? Necelé dvě hodiny letu z Prahy a po několika hodinách cesty na katamaránu se stejně dobře dostanete mimo dosah hlučných turistů a hektické civilizace. Můžete jíst čerstvě vylovené ryby a humry, koupat se na nedotčeném ostrově v průzračně čistém Jaderském moři a rozjímat při západu slunce. Chorvatské majáky nabízejí nevšední exotiku za dobré peníze a na dosah ruky.

Chorvatský Indiana Jones
S nápadem zpřístupnit navigační, signalizační a meteorologický systém na jaderském pobřeží turistice přišel profesor na ekonomické fakultě v Záhřebu Neven Šerič. Vášnivý potápěč, fotograf, rybář, karatista, ekologický aktivista, hráč na kytaru a učitel v jedné osobě, kterému jeho studenti neřeknou jinak než Indiana Jones, na konci devadesátých let připravil projekt na další využití majáků. Státní společnost Plovput, jež majáky vlastní a provozuje, nebyla nejprve nápadem zcela nadšena, ale nakonec se po dlouhých jednáních a náročném papírování Nevenovi podařilo několik desítek majáků otevřít. Ostatně nápad to není nikterak převratný a ojedinělý - staré majáky se na hotely přebudovaly jak na pobřeží Velké Británie, tak v jižní Francii. Rozdíl je ale v tom, že chorvatské majáky mají stále jako svou prioritu navigovat, signalizovat a některé z nich také podávat meteorologická zpravodajství. Místní propracovaný systém navigace si prý obdivně jezdí prohlížet Italové i Francouzi. Navíc na každém z majáků žije rodina "strážce", která zajišťuje jeho bezchybný provoz. Například na ostrově Lastovo žije na majáku, který se jmenuje Struga, rodina Kvintových již po tři generace.

Luxus až za okenicemi
Při zařizování a rekonstrukcích majáků se více než na přepych hledělo především na praktickou stránku věci. Postele, dvě skříně, televize, kompletně zařízená kuchyně, stůl a židle. Tak ve většině případů vypadá vybavení apartmánů. Vše doplňuje jednoduchá koupelna s toaletou. Nic víc, nic míň. Existuje sice několik majáků, které od turistické centrály získaly čtyři hvězdičky, ale většina ubytování se zařadila do tříhvězdové kategorie. Na puristické vybavení si však rychle zvyknete, ten pravý luxus se nachází za zelenými okenicemi. Obzor na 360 stupních, divoká příroda, malé ostrůvky v okolí, na kterých naleznete nedotčené pláže, a především klid a ticho, které jsou k nezaplacení.
Klíčovou otázkou bude pro mnohé to, jak je to na opuštěném ostrově se stravováním. Majáky nabízejí dvě odpovědi. Buď si vše potřebné vezmete s sebou na ostrov sami a budete zúročovat své lekce vaření, nebo si připlatíte a o své požitky necháte pečovat rodinu strážce majáku. Potom čekejte k obědu před hodinou ulovenou rybu, k večeři černé rizoto s právě vylovenými chobotnicemi, mačkané brambory s bylinkami, grilovanou sezónní zeleninu nebo vynikající mořské raky, kraby či humry. Pro řadu ryb, které tady ochutnáte, možná ani nenajdete české pojmenování. Na ostrově Sušac nabízejí ještě jednu specialitu navíc. Vynikající jehněčí, pomalu grilované nebo připravené tradičně pod rozžhaveným poklopem zasypaným horkým popelem.
Všichni, kdo "robinsonskou" turistiku vyzkoušeli na vlastní kůži, tvrdí, že týden na ostrově uběhne jako voda. Pokud by vás ale projížďky na vypůjčené loďce po malých ostrovech, koupání na divokých plážích, opalování, ochutnávání darů moře a místních vín už nebavily, můžete se přihlásit do kursů potápění. Pod hladinou moře pak objevíte další neuvěřitelný svět, do kterého se budete chtít vracet co nejčastěji.

Kontakt:
Více informací o majácích a o Chorvatsku vám podá Chorvatské turistické sdružení, Krakovská 25, Praha 1, tel.: 222 211 812, www.chorvatsko.hr.
Pronájem majáků zajišťuje výhradně cestovní kancelář Adriatica, infolinka 800 188 555, www.adriatica.net. Zde se dozvíte nejen ceny, ale také konkrétní informace k jednotlivým majákům, cestovní podmínky apod.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů