Čtvrtek, 28. března 2024

Na bioodpad studenti přizvou žížaly

Na bioodpad studenti přizvou žížaly

Karlovy Vary - Třídit papír, plasty nebo sklo je dnes už pro lidi samozřejmostí. Studenti karlovarské Obchodní akademie z Bezručovy ulice však sortiment recyklovaných surovin stále rozšiřují.

Studenti například sbírají i vybité baterie. "Od tohoto roku jsme obvyklou separaci plastů rozšířili například o sbírání použitých baterií. Nevíme o žádné jiné škole, která by se tím zabývala," vysvětlila učitelka Jana Chyšková. "Uvažujeme i o zpracovávání bioOdpadu. Rádi bychom zakoupili zařízení, které umožňuje zpracování odpadů pomocí žížal, které je natravují," doplnila učitelka.

Podle ní však tento plán komplikují letní prázdniny. "Nemáme ještě dořešené, kdo by žížaly krmil v letních měsících. Studenti zvažují, že by se domluvili s dětmi z mateřských škol. Až tento problém vyřešíme, chceme zpracování bioOdpadu zkusit," doplnila Chyšková.

Nápad studenty zaujal. "Recyklace odpadů je určitě důležitá pro ochranu životního prostředí," zhodnotila záměr studentka Lucie záchulová. "Třídíme papír, sklo, plasty, ale určitě by nebylo od věci rozšířit recyklaci i o organickou hmotu," potvrdil student Ricardo Delfino.

Karlovarské noviny

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů