Středa, 24. dubna 2024

ČIA: ČEZ má zájem o výstavbu nových vodních elektráren v Makedonii

ČIA: ČEZ má zájem o výstavbu nových vodních elektráren v Makedonii
SKOPJE/PRAHA (ČIA) - Makedonské ministerstvo hospodářství vypsalo soutěž na výstavbu dvou velkých vodních elektráren na řece Crna. Odhadované náklady na stavbu obou zařízení dosahují 538,5 milionu eur. Zájem o účast v tendru má společnost ČEZ, což ČIA potvrdila mluvčí společnosti Eva Nováková. "O příležitosti v Makedonii víme a pozorně ji monitorujeme. Máme poměrně dost času na rozhodnutí, zda se tendru zúčastnit či ne," uvedla Nováková.

Větší z plánovaných elektráren, Čebren, má být postavena během šesti let. Po dokončení bude mít instalovaný výkon 333 MW, vyrábět by měla okolo 800 milionů kWh elektřiny za rok. Druhá elektrárna Galište má disponovat výkonem 193,5 MW, vyrábět má zhruba 260 milionů kWh ročně.

Termín pro podání přihlášek do soutěže ministerstvo stanovilo na 11. září. Podmínky jsou zadány tak, aby se soutěže mohly zúčastnit pouze velké společnosti z oboru energetiky. Mezi podmínkami je mimo jiné roční obrat přes dvě miliardy eur a zisk 100 milionů eur za poslední dvě účetní období. Účastník tendru také musí provozovat vodní elektrárny o výkonu nejméně 2000 MW.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů