Čtvrtek, 28. března 2024

Stane se železnice alternativou?

Stane se železnice alternativou?
Společnost King Sturge provedla počátkem letošního roku průzkum mezi logistickými společnostmi působícími v ČR. Součástí průzkumu, zaměřeného na potřeby logistických firem v oblasti průmyslových nemovitostí, byla i dopravní vložka namířená na využití železničních vleček.

Z odpovědí respondentů vyplynulo, že pouze necelých 37 % logistických firem zvažuje možnost realizace alespoň části přeprav po železnici, navíc ochota těchto firem finančně se podílet na stavbě vlečky k logistickým terminálům je minimální. V současnosti je přitom jen málo skladových prostor v tuzemsku vybaveno železničním napojením. Pokud vlečka v areálu existuje, je často ve vlastnictví soukromého subjektu, který ji využívá pouze pro vlastní potřebu.

"Jsem nicméně přesvědčen, že v této oblasti dojde k jistému posunu, a železniční doprava se stane alespoň částečnou alternativou silniční přepravy. Jak je všeobecně známo, ve společnosti dochází ke zvyšování tlaku na omezení kamionové dopravy ať již z důvodů ekologických tak i ekonomických. Zavedení mýtného, růst cen pohonných hmot, nové direktivy EU regulující emise, rychlost, dobu řízení a jiná opatření postupně navyšují náklady na silniční dopravy a v blízké budoucnosti jistě donutí logistické firmy k hledání alternativních řešení," vysvětluje danou skutečnost Martin Václavík, vedoucí oddělení průmyslových nemovitostí King Sturge, s.r.o.

V Praze a blízkém okolí, které jsou v současné době v centru pozornosti logistických firem jako jedna z prioritních oblastí v ČR, je v současnosti nabídka zavlečkovaných skladových prostor minimální nebo téměř žádná. Jedním z prvních konkrétních případů, kdy se developer snaží rozšířit nabídku pro logistiky o možnost přepravy po železnici, je moderní logistický park R6 Logistics Park budovaný v Jenči u Prahy. Park nabídne až 120 000 m2 skladových prostor s napojením na železnici, její výstavba, kterou je nyní připraven plně hradit developer projektu, je však také podmíněna zájmem ze strany nájemců - logistických společností.

Uvedený příklad naznačuje, že by se situace v blízké budoucnosti mohla změnit. Bude ale do značné míry záviset na podpoře výstavby vleček se strany státu a na možnosti dosáhnout na granty EU. Státní finanční podpora by totiž mohla umožnit výstavbu železničního napojení skladových areálů, aniž by toto představovalo náklady pro jejich nájemce. Tato alternativa by již pro mnohé firmy mohla by zajímavou a rozšířit tak stávající možnosti pro přepravce.

Je samozřejmé, že železniční doprava musí ujít ještě dlouhou cestu, aby mohla být konkurenceschopnou alternativou. Problémem je především časová přesnost dodávek, možnost kontroly pohybu zboží, nedostatek kvalitní přepravní techniky ale i malá informovanost dopravců o možnostech přepravy zboží po železnici. "Domnívám se, že situace se v současnosti mění k lepšímu. České dráhy se postupně snaží přizpůsobit tržnímu boji o zákazníka a v jejich službách již nalezneme značnou flexibilitu. Jejich cesta ke konkurenceschopnosti je však ještě dlouhá, nicméně již začala," říká Martin Václavík.

V dosavadní praxi se totiž většinou setkáváme s tím, že logistické firmy, po špatných zkušenostech z minulosti, o železniční dopravě vůbec neuvažují.
Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů