Úterý, 23. dubna 2024

Stavba spalovny se stále odkládá

Stavba spalovny se stále odkládá

Ostrava naléhá na urychlení příprav * Kraj pokládá dokončení v roce 2009 za nereálné

Spalovna odpadu v Moravskoslezském kraji nebude stát do roku 2009, jak se původně zvažovalo. Nyní se hovoří o termínech 2010 až 2013.
Oddálení termínu může ale způsobit problémy městu Ostrava. Kapacita městské skládky bude zaplněna právě v roce 2009. Město bude potřebovat skládku novou. Její velikost se ale bude odvíjet právě od data spuštění spalovny. Informoval o tom náměstek ostravského primátora Mirko Jašurek (ČSSD). „Postup kraje je hodně pomalý. Momentálně je na můj vkus dlouho ticho po pěšině. Podle mě by nyní velmi rychle měla být ustanovena akciová společnost z obcí a měst, které budou spalovnu provozovat. Její vedení by pak mělo začít intenzívně pracovat na přípravách spalovny, aby se celý projekt mohl rozběhnout,“ řekl Jašurek.

Diskuse začne, ale až na podzim

Prozatím je podepsáno Memorandum o budoucí spolupráci a přípravě z loňského roku, které signovaly kraj a města Ostrava, Karviná, Opava a Frýdek-Místek. Město Havířov spolupracuje zatím jen se statutem pozorovatele.
Jak potvrdil vedoucí odboru životního prostředí krajského úřadu Hynek Orság, na podkladech se v současnosti pracuje. Signatáři memoranda je dostanou během prázdnin, ale diskutovat o nich společně budou až na podzim.
„Uvedení do provozu, ať zkušebního či trvalého, je v roce 2009 nereálné. Veškeré odhadované termíny se pohybují mezi rokem 2010 a 2013,“ doplnil Orság.
Náklady na postavení spalovny a potřebné třídicí linky jsou odhadovány na více než tři miliardy korun. Už nyní je jasné, že by spalovna měla vyrůst ve středu města. V sousedství chemičky v OstravěMariánských Horách je již zablokováno šest hektarů, spalovna bude potřebovat asi čtyři.

Ve středu města

Jašurek tvrdí, že se lidé v okolí nemusejí obávat znečištěného ovzduší. „Z jednoho rodinného domku, v němž se topí nekvalitním palivem, vyjde více škodlivých látek do ovzduší než z celé plánované spalovny s velmi kvalitními technologiemi. Navíc každá spalovna má komín a ity nicotné dopady na životní prostředí se nejvíce projeví na okraji rozptylové zóny, asi v 10- až 15kilometrovém okraji zóny, než přímo v jejím bezprostředním okolí,“ tvrdí náměstek Mirko Jašurek.
Spalovna by měla ročně zpracovat 200 tisíc tun odpadu a navíc bude do ostravských teplovodů dodávat i další teplo. Likvidace tuny domovního odpadu ve spalovně by podle odhadů náměstka Jašurka měla stát 1200 až 1300 korun. V té době by už podle odhadů mělo být skládkování na skládce komunálního odpadu dražší.


Karel Balcar

Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů