Pátek, 19. dubna 2024

Zasedání GreenEnforce

Zasedání GreenEnforce
První evropské setkání inspektorů ochrany lesa a ochrany přírody - závěry.

Ve dnech 10.-12. května se v  České republice uskutečnilo první zasedání expertů v rámci nové evropské sítě GreenEnforce. K zorganizování tohoto setkání byli Evropskou komisí pověřeni pracovníci ČIŽP. Jednání se zúčastnilo 27 zahraničních odborníků z 15 členských zemí, z toho dva vrcholní představitelé Evropské komise z generálního ředitelství pro životní prostředí. Nově vznikající síť byla založena v loňském prosinci a měla by zajistit integrovaný přístup a rovnováhu při implementaci a následném prosazování požadavků v oblasti ochrany přírody a lesnictví na základě dobrovolného iniciativního přístupu členských zemí.

Program zasedání zajistil vzájemnou výměnu zkušeností v oblasti dozorové činnosti v chráněných územích, která mají být součástí celoevropské soustavy NATURA 2000.

Závěrem jednání se účastníci shodli na tom, že prioritní součástí ochrany stanovišť by měla být zejména prevence spočívající v definování rizik majících vliv na stav předmětu ochrany stanoviště, monitorování jeho výskytu, jakož i v důsledném informování dotčených stran o požadovaných opatřeních souvisejících s péčí o tato stanoviště. Pokud preventivní opatření selžou, je nevyhnutné využít dostupných metod prosazování práva, což většinou znamená sankce v podobě nařízení povinností, zákazu činnosti či uložení pokut. V září letošního roku se uskuteční druhá etapa projektu ve Švédsku. Výsledkem by měla být závěrečná zpráva, zahrnující tzv. dobré praktiky v uvedené oblasti, případně doporučení pro dosažení vyhovujícího stavu.

ČIŽP k účasti na zasedání expertů pozvala i odborníky z ostatních vrcholných orgánů státní správy ČR – MŽP, MZE, SOP, AOPK, CENIA, aby zde mohli uplatnit své zkušenosti i názory a na druhé straně využili možnost vyslechnout si zahraniční zkušenosti “z první ruky”. Při organizaci zasedání ČIŽP pomohli i kolegové ze Správy národního parku Krkonoše a ze Správy CHKO Český Ráj.

Ivana Awwadová,mluvčí ČIŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů