Čtvrtek, 25. dubna 2024

Jablonec má propracovaný systém třídění odpadu a dál ho zlepšuje

Jablonec má propracovaný systém třídění odpadu a dál ho zlepšuje
JABLONEC NAD NISOU - Jablonec nad Nisou má jeden z nejpropracovanějších systémů třídění odpadu v Libereckém kraji, přesto ho stále rozšiřuje. V nejbližších dnech přibudou v městských ulicích další dvě desítky kontejnerů na papír, sklo a plasty, sdělila mluvčí městského úřadu Milena Jelínková. Po městě tak bude rozmístěno přes 600 kontejnerů na tříděný odpad, podobné množství slouží i občanům v nedalekém Liberci, kde ale žije dvojnásobný počet lidí.

Podle René Hybnera z Městského úřadu v Jablonci zájem občanů o třídění odpadu roste, a proto je nutné počet stanovišť s kontejnery dál zvyšovat. Loni Jablonečané vytřídili zhruba 2700 tun odpadu, což představuje přes 58 kilogramů na osobu. V rámci Libereckého kraje patří Jablonec co do množství vytříděného odpadu k nejlepším, srovnatelných výsledků loni dosáhl Turnov, lepší byli jen obyvatelé Prysku na Českolipsku. "Každý z tamních 400 obyvatel vytřídil v průměru kolem 70 kilogramů papíru, skla a plastů," řekl Martin Lochovský ze společnosti EKO-KOM.

Jablonec nad Nisou patří podle Lochovské v třídění odpadů ke špičce i díky dostupnosti informací a nejširší možnosti třídění. "Celkem umožňuje občanům třídit osm komodit do kontejnerů nebo speciálních plastových pytlů," řekl Lochovský. Vedle tradičních plastových lahví a papíru, třídí Jablonečané bílé a barevné sklo do kontejnerů a do pytlů mohou sbírat krabice od nápojů, směsné plasty a také plechovky od jídel či nápojů. Jablonec také rozšířil ambulantní svoz nebezpečných odpadů, ještě loni ho svážel dvakrát ročně, od letošního roku mají občané možnosti tři. Navíc se ho lze zbavit na dvou pevných sběrných místech ve městě.

Rozšíření sběru nebezpečného odpadu, jako jsou chemikálie, oleje, ředidla a také elektroodpad včetně zářivek či baterií, patří také k prioritám Libereckého kraje. Podle náměstka libereckého hejtmana pro životní prostředí Radima Ziky je hlavním cílem vytvořit podmínky pro účinný sběr nebezpečného dopadu, který zatím ve velké míře končil spolu s tím běžným na skládkách či ve spalovně. Síť podobných sběren v kraji byla zatím podle Ziky nedostatečná, chyběly v polovině obcí s více než 2000 obyvateli.

Letos se situace výrazně zlepšila, v minulých dnech získalo 11 měst v kraji včetně například České Lípy, vybavení sběrných dvorů nebezpečného odpadu od Libereckého kraje. Vybavení přišlo kraj na 4,3 milionu korun, z toho 3,8 milionu získal z evropských fondů a zbytek prostředků poskytl podle Ziky Státní fond životního prostřední.
Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů