Úterý, 23. dubna 2024

Ryby povodí Dunaje letos symbolizují svátek celé řeky

Ryby povodí Dunaje letos symbolizují svátek celé řeky

Den Dunaje, který se slaví 29. června, si letos již potřetí připomenou i lidé v České republice. Mezinárodní komise pro ochranu Dunaje (ICPDR) zvolila v letošním roce přitažlivé téma – ryby v povodí řeky. Ryby mají  důležitou roli nejen jako zdroj dobrého a zdravého jídla. Jsou mimo jiné i důležitým indikátorem biologické kvality řek [1].

Ve středu 21. června proběhne v budově Ministerstva životního prostředí vyhodnocení již  3. ročníku českého kola školní výtvarné soutěže „Mladí tvůrci pro Dunaj“. Soutěž společně s MŽP organizovala také Unie pro řeku Moravu, Ministerstvo zemědělství a další partneři. Porota má opravdu složitou práci - letos se sešlo přes 250 prací z 29 škol.

Ve čtvrtek 22. června se od 11 hodin koná v Kulturním domě v Uherském Hradišti promítání filmů z festivalu Ekofilm, spojené s povídáním o řekách v povodí Moravy (Morava je přítokem Dunaje). Zájemci budou moci shlédnout například snímek Řeka pro život, který polemizuje s myšlenkou kanálu Dunaj-Odra-Labe. Dále jsou v programu kapitoly z oblíbeného televizního seriálu ABCDEkologie s problematikou šetření vody, povodní, ale i další atraktivní dokumenty. Akci pořádá MŽP ve spolupráci s Kulturním domem Uherské Hradiště a Povodím Moravy. Na konci je pro účastníky připravena malá soutěž o věcné ceny.

Pro nejširší veřejnost jsou určeny oslavy, které organizuje občanské sdružení Unie pro řeku Moravu  29. června v Kroměříži s názvem „Podpořme život v našich řekách a jejich okolí“. Akce je organizována jako součást kroměřížského Týdne dětí a na programu dne budou převážně soutěže pro děti spojené s popularizačním výkladem o životě v našich řekách. Proběhne zde také beseda  s tématikou „velké“ a „malé“ lodní dopravy a zájemci budou moci shlédnout výstavku, sestavenou z vítězných prací soutěže Mladí tvůrci pro Dunaj. Celé odpoledne hudebně oživí cimbálová muzika Veronica lidovými písničkami o vodě, přírodě a krajině.

Poznámky:

 [1] Dunaj má  obrovský význam pro ostatní evropskou flóru a faunu, jeho povodí  je nejdůležitějším říčním systémem v Evropě, které spojuje 81 miliónů lidí. Nicméně podle údajů občanského sdružení Unie pro řeku Moravu se stav životního prostředí kolem řek povodí Dunaje  zhoršil. Například před 100 lety zde existovalo o 80 procent více říčních niv než dnes. Z těch současných se asi pouze polovina se nachází ve stavu, který se  přibližuje přirozeným podmínkám. Znečištění vody degraduje některé oblasti a mnoho úseků řek bylo regulováno nebo ovlivněno nějakou jinou formou

To byl důvod, proč byla v roce 1994 podepsána Úmluva o spolupráci pro ochranu a únosné využívání Dunaje s úmyslem iniciovat změny a opatření vedoucí k vyřešení výše uvedených problémů. Díky úmluvě se zvýšila spolupráce mezi vládními institucemi a nevládními organizacemi i mezi vědeckými ústavy a komerčním sektorem.

Další informace:

http://www.danubeday.org

www.icpdr.org

http://www.sweb.cz/uprm
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů