Čtvrtek, 28. března 2024

Předávání mezinárodních titulů Ekoškola

Předávání mezinárodních titulů Ekoškola

Dne 27. června 2006 proběhne ve Valdštejnském paláci slavnostní předávání mezinárodních titulů Ekoškola (Eco-Schools), které pořádá Sdružení TEREZA ve spolupráci se Senátem ČR.

Tento prestižní titul bude udělen školám, které na základě metodických pokynů naplnily kritéria vedoucí k ekologizaci provozu samotných budov školy za týmové spolupráce žáků, pedagogů a dalších zaměstnanců.

Slavnostní vyhlášení bude probíhat pod záštitou Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR a Ministerstva životního prostředí ČR za účasti vzácných hostů (mj. starostů obcí daných škol).

„Jsem rád, a myslím, že to můžu říct i za Ministerstvo životního prostředí, že do ČR Sdružení TEREZA zavedlo mezinárodní projekt Ekoškola (Eco-Schools), který již řadu let úspěšně funguje ve většině členských zemí Evropské unie. Zahraniční zkušenosti ukazují, že Ekoškola může přitáhnout velký počet škol a přitom dál dosahovat praktických výsledků. Studie v některých zemích jasně konstatovaly, že školy do něj zapojené mají prokazatelně menší negativní dopad na životní prostředí než ostatní školy, produkují méně odpadu, hospodárněji nakládají s energiemi apod. Věřím, že se u nás podaří na tuto dobrou praxi navázat,“ řekl o projektu Mgr. Jakub Kašpar, ředitel odboru vnějších vztahů Ministerstva životního prostředí České republiky.

Do Ekoškoly je zapojeno 37 převážně evropských zemí a kolem 15 000 škol. U nás se ve školním roce 2005/2006 přihlásilo 74 škol, 22 z nich již letos požádalo o udělení mezinárodního titulu. Žádosti těchto škol jsou posouzeny pracovníky TEREZY. Následně jsou na školy vysláni auditoři z řad odborníků v oblasti životního prostředí, ekologie a vzdělávání. Na závěr jsou zprávy auditorů posouzeny odbornou komisí, která učiní závěrečné rozhodnutí o udělení titulu.

Projekt Ekoškola je po dobu dvou let spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Partnery projektu jsou Provident Financial, s.r.o. a Nadační fond Veolia.

 

Další informace:

www.terezanet.cz

www.eco-schools.org

Kontaktní osoba:

Daniela Virágová

daniela.viragova@terezanet.cz

mobil.: 420 - 736 24 65 79

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů